SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Skadar na Lepenici


Koliko je zaista 45 dana?
Izgradnja mostova na Lepenici datira još iz turskog doba. Među imenima koja danas nose mostovi na Lepenici u Kragujevcu, ima i takvih koja su dugovečna i stara, koja su odolela vekovima, smenama vlasti i naseljavanjima, prelazila iz jednog jezika u drugi i sve do danas se zadržala. Jedno od takvih je ime Ćiftina ćuprija, koje nosi most u Višnjićevoj ulici.

Reč ćifta (ćivta) je turskog porekla i označava sitne zanatlije i trgovce koji su u Kragujevcu podizali svoje radnje u blizini Lepenice. Stanovnici sa desne strane, najpre su, na mestu gde je danas Ćiftina ćuprija, podigli mali drveni most da bi mogli prelaziti u trgovački deo čaršije, jer im je kamena ćuprija bila dosta daleko.

Ćiftina ćuprija je tokom prošlog veka stradala nekoliko puta. Prvi put 14. maja 1841. godine kada je voda u Lepenici "nadošla preko obala svoji i porazvaljivala ćupriju zvanu Čivtina". U katastrofalnoj poplavi 1864. godine, poznatoj u narodu kao "Trojički povodanj", potpuno je uništena, tako da je saobraćaj preko nje bio prekinut za nekoliko godina. Kragujevčani su sa posebnim pijetetom sačuvali ovo ime koje se prenelo i na moderan betonski most podignut 70-ih godina na mestu gde je postojala stara drvena ćuprija.

Grad Kragujevac sproveo je krajem 2018. a okončao početkom 2019. postupak javne nabavke radova na investicionom održavanju mosta preko reke Lepenice, među Kragujevčanima poznatijem kao Ćiftina ćuprija.

Izvođač radova se ugovorom obavezao sve radove izvede u roku od maksimalno 45 dana računajući od dana uvođenja u posao, a prema priloženom dinamičkom planu, koji je sastavni deo Ugovora. Prema pisanju kragujevačkih medija, iako je bilo planirano da se sa sanacijom mosta počne ranije, grad Kragujevac je uvažio molbu direktora i uprave OŠ “Milutin i Draginja Todorović”, kao i roditelja čija deca pohađaju nastavu u ovoj kragujevačkoj školi i odložio radove do završetka školske godine.

Radovi su počeli 15. juna a prostom matematikom dolazimo do zaključka da su morali biti završeni do kraja jula meseca. Međutim ni 30 dana kasnije, odnosno 01. septembra radovi nisu gotovi!

Stari pešački most je privremeno pušten na korišćenje ali ne i završen. Vidljivi su još ostaci radova, te je očigledno da ograda mosta nije ni u početnoj fazi.

Ukoliko uzmemo u obzir da je grupa ponuđača kojoj je dodeljen ovaj ugovor za most dužine ne veće od 10 metara dala ponudu od 10,7 miliona dinara sa PDV i da je rok probijen za duže od 30 dana jasno je da su svi ostali ponuđači koji su i bili zainteresovani za ovu nabavku dovedeni u jako nejednak položaj.

Postavlja se pitanje šta će naručilac, gradska uprava uraditi kako bi zaštitila svoj budžet i kako bi svojim građanima olakšala život?