SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Korupcija 'jede' javne nabavke na Kosovu


Prošlo je više od tri godine kako radovi na kanalizacionoj mreži na relaciji Klina-selo Kucica u opštini Srbica (Skenderaj) nisu završeni.
Prošlo je više od tri godine kako radovi na kanalizacionoj mreži na relaciji Klina-selo Kućica u opštini Srbica (Skenderaj) nisu završeni.

Projekat za izgradnju ove kanalizacione mreže je započet 2016. godine i prema ugovoru, koji je potpisala opština Srbica, trebalo je da bude završen najkasnije do 2019. godine.

To je jedan od problema koji je u toj opštini identifikovala Nacionalna kancelarija za reviziju za 2021. godinu.

Navodi se da se sa realizacijom projekta kasni jer je ugovor potpisan pre nego što su izdvojena neophodna finansijska sredstva, ali i zbog raznih drugih prepreka na terenu, koje su se u međuvremenu pojavile.

Revizor toj lokalnoj samoupravi preporučuje da se realizacija kapitalnih projekata mora bolje planirati kako bi se "izbegle prepreke u realizaciji ugovora".

Lokalno rukovodstvo u Srbici se složilo sa ovom preporukom Nacionalne kancelarije za reviziju.

Iz opštine Srbica za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da se ovim projektom nije upravljalo kako treba na početku njegove realizacije.

"Tačno je da je ovaj projekat započet pre mnogo godina. Taj projekat prethodna vlast nije ozbiljno shvatila, pa je u zastoju i još nije završen", navode iz opštine Srbica.

Na čelu ove opštine trenutno je Fadilj (Fadil) Nura, iz redova Demokratske partije Kosova, koji je pobedio na lokalnim izborima 2021. godine. Do tada je predsednik opštine bio Bekim (Lushtaku) Ljuštaku, nezavisni kandidat.

Javne nabavke u kosovskim opštinama prate problemi od preliminarnog planiranja do upravljanja javnim ugovorima, navodi se u izveštaju revizora.

Isti problemi se ponavljaju iz godine u godinu.

Tako su kašnjenja u realizaciji projekata utvrđena i u drugim opštinama.

Celu vest procitajte ovde.