SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Pročitali ste uputstva komisije vezano za dostavljanje dokumentacije, ali imate još nedoumica?


Prenosimo koje su tzv. posebne situacije predviđene uputstvom

Prilikom davanja uputstava o dokumentaciji koju je naručilac dužan da prikupi i u štampanoj formi dostavi Republičkoj komisiji radi daljeg odlučivanja o podnetom zahtevu za zaštitu prava, komisija se osvrnula i na dokumenta koja se dostavljaju u specifičnim situacijama.

Naime, kako je novi ZJN doneo brojne novine, u pogledu vrste postupaka, ali i u pogledu određenih prava koja imaju sektorski, odnosno, javni naručioci, te u pogledu načina sprovođenja i vođenja sistema kvalifikacije i drugih vrsta dvofaznih postupaka.

Naime, kako ove specifičnosti utiču na ukupnu dokumentaciju koja nastaje u konkretnom postupku javne nabavke, tako će se i ukupna dokumentacija koja se ima dostaviti komisiji razlikovati od slučaja do slučaja.

Naravno, pored ovih nabrojanih dokumenata Republičkoj komisiji se obavezno dostavlja i dokumentacija koja se odnosi na čitav tok postupka nabavke, a koja se razlikuje u odnosu na fazu postupka u kojoj je uložen zahtev za zaštitu prava.

Ukoliko je naručilac u toku sprovođenja postupka javne nabavke na način predviđen članom 46. ZJN, i usmenim putem obavljao komunikaciju sa privrednim subjektima, naručilac je dužan da dostavi i dokaze na okolnost da je sadržina navedene komunikacije dokumentovana.

Zatum, ukoliko je reč o postupku javne nabavke u kojem je odredio rok za podnošenje ponuda uz saglasnost svih kandidata, sektorski naručilac je dužan da dostavi dokaze da je navedena saglasnost zahtevana i data od svih kandidata u tom postupku javne nabavke.

Ako je reč o postupku javne nabavke u toku kojeg je vršeno ocenjivanje prijava i priznavanje kvalifikacije kandidatima za podnošenje ponude, naručilac je dužan da dostavi sva obaveštenja o kvalifikaciji upućena kandidatima kome je priznata kvalifikacija za podnošenje ponuda, kao i odluke o isključenju upućene svim kandidatima kojima nije priznata kvalifikacija.

Takođe, naručilac je dužan da u ovom slučaju dostavi i dokaze na okolnost da je svakom kandidatu kome je priznata kvalifikacija dostavljeno obaveštenje o priznavanju kvalifikacije, kao i da je odluka o isključenju dostavljena kandidatima kojima nije priznata kvalifikacija.

Kada se radi o postupku javne nabavke u kojem je, u skladu sa članom 64. ZJN, ograničen broj kandidata kojima je priznata kvalifikacija koji će biti pozvani da podnesu ponude, naručilac je dužan da dostavi odluke o isključenju upućene svim kandidatima koji neće biti pozvani da podnesu ponudu.

Takođe, naručilac je dužan da u ovom slučaju dostavi i dokaze na okolnost da je odluka o isključenju dostavljena kandidatima koji neće biti pozvani da podnesu ponudu