SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Plan nabavki:


5 najčešćih grešaka naručilaca
Iako se na prvi pogled čini da su odredbe važećeg zakonodavstva kada se radi o planiranju nabavki dovoljno jasna, u praksi se i dalje sreću različite varijacije na temu onog što je zakonom propisano.

U nastavku predstavljamo 5 najčešćih grešaka naručilaca u objavljivanju plana nabavki:

1. Pogrešno određivanje vrste postupka

Nemar, nepažnja, nepoznavanje zakonskih odredbi ili nešto sasvim treće je uzrok ovih grešaka. Počev od toga da se planom predviđa otvoreni postupak za nabavku od stotinak hiljada dinara do toga da se postupak vredan deset i više miliona dinara planira kao javna nabavka male vrednosti.

Savet: Pre objavljivanja prođite još jednom kroz ceo plan i setite se - vrednost od 500.000 do 5 miliona je nabavka male vrednosti; ispod se zakon ne primenjuje, iznad otvoreni ili odgovarajuća vrsta postupka!

2. Usitnjavanje nabavki


Ovde nećemo govoriti o usitnjavanju radi izbegavanja primene zakona, već o usitnjavanju radi "obezbeđivanja konkurencije". Primera radi, ukoliko servisirate različite marke automobila, nemojte sprovoditi poseban postupak za svaku od njih, već sprovedite jedan postupak nabavke podeljen u partije, kojih će biti taman onoliko koliko bi bilo nabavki.

3. Nesprovođenje planiranih nabavki

Mnoge nabavke iz planova naručilaca se uporno planiraju iz godine u godinu, a tender za iste se nikad ne objavljuje, pa ne možemo a da se ne zapitamo: kako naručilac sve to nabavlja iz godine u godinu i gde odlazi ovaj novac?

Ukoliko se vrednost nabavke menja za više od 10% naručilac je dužan da objavi izmenu plana; ako se od nabavke odustaje, to zaslužuje ili izmenu plana ili objavljivanje nabavke.

4. Prečeste izmene plana

Posmatrano sa strane mogli bismo se zapitati kako ste objavili prvi plan ako ste poslednju 15. izmenu objavili u decembru tekuće godine? Prečeste izmene plana ukazuju da se u prvoj verziji niste posvetili istom.

Savet: Posvetite se istraživanju tržišta, vredeće!

5. Korišćenje internih oznaka i skraćenica

Ponuđači se često javljaju sa pitanjima šta znači MJN označeno kao vrsta postupka u planu nabavki, ili pak redni brojevi koji osim naručiocu kao oznaka za određenu vrstu postupka nikom više ništa ne znače, a tu su i nebrojane druge oznake i skraćenice.

I dalje nismo uspeli da dokučimo šta broj 8 u koloni vrsta postupka u planu jednog naručioca znači, a na mail nam nije odgovorio.

Savet: Držite se opštih, svima poznatih termina, pomozite ponuđačima da razumeju šta se od Vas očekuje!

Tajni podaci

O TAJNIM podacima u planu JAVNIH nabavki obzirom na zakonske odredbe ne možemo govoriti kao o grešci, ali o tome kakav utisak ostavljaju na sveukupan rad naručioca i njegovu objektivnost možemo govoriti.

Iako će mnogi braniti stav da "ukoliko ponuđači ne znaju procenjenu vrednost - daće realnije cene" ipak bismo ga doveli u pitanje. Naime, ukoliko je postupak konkurentan izazvaće pažnju mnogih ponuđača, a velika konkurencija podrazumeva smanjenje cene, a bez snižavanja kvaliteta.

Pre nego što bilo koji element u planu nabavki označite kao tajni podatak razmislite: da li je to zaista neophodno?

Proverite da li i Vaš plan sadrži neku od ovih grešaka!