SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Misli zeleno!


Analizirali smo planove: usluga štampanja
U istraživanju koje sprovodi Institut za javne nabavke analizirali smo planove naručilaca i pitamo se da li je moglo drugačije.

Od analiziranih hiljadu različitih planova nabavki, različitih naručilaca primetili smo da sve više naručilaca umesto nabavke tonera, štampača i ostale opreme vrši nabavku usluge štampanja. To praktično znači da naručilac od dobavljača iznajmljuje štampač, te potrebnu opremu, a da će dobavljač biti dužan da vrši popravku uređaja, održavanje, celokupnu funkcionalnost po određenoj ceni.

S druge strane novčani iznosi koji se izdvajaju za nabavku tonera i štampača su ogromni, pa se jako često postavlja pitanje: gde grešimo?

Pitamo se da li bi naručilac mogao da iskoristi prednosti življenja u 21. veku i možda ovaj novac preusmeri u nabavku softvera za rad, čime će olakšati posao i sebi i korisnicima svojih usluga?

Podsećamo još jednom da se nacrt novog Zakona o javnim nabavkama posebno osvrće na "zelene nabavke", pa hajde da sačuvamo šume, ne štampamo nepotrebno i mislimo zeleno!