SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Ko je zapravo Medicom?


Na pisanja Kurira o eventualnom "monopolu" u Kliničkom centru Vojvodine, zavirili smo u statistiku ovog ponuđača u prethodnih 12 meseci
 Prema pisanjima Kurir.rs, više od 50% javnih nabavki sprovedenih na teritoriji pokrajine, dobila je šabačka firma Medicom.

U tekstu navode kako je od ukupno sprovedenih 43 nabavke, izabrani ponuđač u čak 22, bila firma Medicom iz Šapca.

 Kako se iz Medicoma na ove navode za sada niko nije oglasio, a prema navodima Kurira, iz bolnice u Subotici, Instituta Sremska Kamenica, ali i Kliničkog centra Vojvodine, negiraju da je ovakav skor rezultat bilo kakvih nepravilnosti ili zloupotreba, kao i da je navedeni ponuđač pobedio isključivo na osnovu cene i kvaliteta u konkretnim situacijama.

 U saradnji sa tenderilive.com ispratili smo aktivnost pomenutog ponuđača i evo do kakvih smo podataka došli:

 Pored Kliničkog centra Vojvodine, ponuđač Medikom je imao stopostotni učinak u još par medicinskih ustanova: Opšta bolnica Subotica, Opšta bolnica Vrbas, Dom zdravlja Rakovica, Klinika za stomatologiju Vojvodine, Dom zdravlja Novi Beograd, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, takođe i Vojvodine, Institut za onkologiju Vojvodine, Institut za plućne bolesti Vojvodine, Opšte bolnice u Senti, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Petrovcu, Somboru, Kruševcu, Pančevu itd....

 Spisak maksimalno dobijenih nabavki je još duži, te je stopa uspešnosti ovog ponuđača čak 78,4%, sa ukupno podnetih 283 ponuda, od kojih je tek 30 bilo sa nedostatkom, što procentualno iznosi tek 10,6%.

 Da li je reč o aktivnom ponuđaču, čije su ponude, uglavnom precizne i ispravne, pa je sasvim očekivan ovakav rezultat, ili su zaista navodi pojedinih medija tačni, nismo najsigurniji.

  Ukoliko za trenutak ostavimo po strani teorije zavere, ono što je činjenica jeste da je reč o nabavkama velikih vrednosti, sprovedenih u otvorenim postupcima. Kao takav, otvoreni postupak "otvoren" je za sve one koji mogu odgovoriti zahtevima.
 Takođe, u situacijama kada su zahtevi neopravdano postavljeni i nisu u vezi sa predmetom nabavke, jakim argumentima i obrazloženjem može se zatražiti izmena, čak i uložiti zahtev za zaštitu prava u fazi konkursne dokumentacije.

 Dakle, mogućnost borbe postoji onda kada smatramo da nabavke nisu najčistije.

 A da li su svi koji su videli nepravilnosti o kojima govore nakon zaključenja ugovora, preduzeli neki korak da preduprede?

 Da li ste i vi?