SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Elektronske licitacije


Kako ih reguliše novi Zakon o javnim nabavkama

Shodno odredbama zakona naručilac može prilikom sprovođenja određenih vrsta postupaka da odredi da će dodeli ugovora prethoditi elektronska licitacija ako se sadržaj dokumentacije o nabavci i tehničke specifikacije mogu precizno utvrditi. Postupci nakon kojih se može sprovoditi elektronska licitacija su: otvoreni, restriktivni, konkurentni postupak sa pregovaranjem, pregovarački postupak sa objavljivanjem te ponovno otvaranje konkurencija na osnovu zaključenog okvirnog sporazuma. U ovom slučaju naručilac je dužan da u svoj objavljenoj dokumentaciji naznači da namerava da sprovede elektronsku licitaciju.

Bitno je naglasiti da predmet elektronske licitacije ne mogu biti ugovori o nabavci usluga koje za predmet imaju izvršenje intelektualnog posla, koji ne mogu da se rangiraju pomoću automatskih načina ocene.

Licitacija se sprovodi kao elektronski proces koji se ponavlja i u kome se podnose nove niže cene ili nove vrednosti elemenata kriterijuma za dodelu ugovora, i omogućava se rangiranje ponuda pomoću automatskih načina ocene. Pre početka licitacije naručilac vrši početnu ocenu ponuda u skladu sa uslovima iz dokumentacije, o čemu sačinjava izveštaj, i nakon stručne ocene poziva sve ponuđače koji ispunjavaju uslove da određenog dana u određeno vreme pristupe elektronskoj licitaciji. Od slanja poziva do početka licitacije mora proteći minimum dva radna dana. U ovom slučaju otvaranje ponuda nije javno. Poziv će obavezno sadržati i matematičku formulu koja će se koristiti u elektronskoj licitaciji kako bi se odredile automatske promene u licitiranju i rangiranju.

Licitacija okončava istekom vremena, kada nema novih ponuda pod uslovom da je proteklo određeno vreme od prijema poslednje ponude ili završetkom broja faza, a prema uslovima navedenim u dokumentaciji.

Dakle kod ovakvog načina primene elektronske licitacije ponuđači će u prethodnom postupku dokazati ispunjenost uslova za učešće u postupku nabavke, te na određeni način dokazati tehničke specifikacije i dati početnu cenu. Tokom trajanja licitacije cenu će spuštati na dole, pa je poželjno da prva ponuda bude maksimalno do iznosa proenjene vrednosti kako bi imali prostora da vrše snižavanje i uopšte učestvuju u licitaciji.