SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Elektronski katalozi u Srbiji


Primena elektronskih kataloga u Srbiji od stupanja na snagu novog Zakona o javnim nabavkama neće biti obavezna, već će kao i elektronska aukcija zavisiti od volje naručioca

Na ponuđaču je ukoliko se primenjuje elektronski katalog da isti sastavi u skladu sa tehničkim specifikacijama koje određuje naručilac. Sam katalog mora biti u skladu sa zahtevima koji se primenjuju na alate za elektronsku komunikaciju, pre svega mora biti opštedostupan.

Naručilac je u ovom slučaju dužan da u javnom pozivu navede da se primenjuje elektronski katalog, i da pruži sve potrebne informacije u vezi sa formatom, elektronskom opremom koja se koristi kao i o tehničkim priključcima za katalog. Pre dodele ugovora naručilac je dužan da pribavljene podatke predstavi ponuđačima i omogući im da ospore ili potvrde da ponuda sastavljena na ovaj način ne sadrži materijalne greške.

Poput elektronske licitacije, i elektronski katalog se može koristiti za ponovno otvaranje konkurencije među ponuđačima koji su zaključili okvirni sporazum. Takođe, elektronski katalog se može koristiti kod sistema dinamične nabavke, s tim što će se u ovom slučaju elektronski katalog dostavljati uz samu ponudu, a kandidati će naknadno dopunjavati katalog u skladu sa tehničkim specifikacijama.

Suštinski, elektronski katalog će se moći koristiti onda kada se vrši nabavka dobara, koja su standardizovana, pri čemu će ponuđači sastaviti katalog u skladu sa tehničkom specifikacijom i uputstvom naručioca, a naručilac će valorizovati dobra ponuđena na ovaj način i dodeliti ugovor u skladu sa uslovima i kriterijumima iz dokumentacije.