SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Dobar primer iz prakse


Vlade širom sveta sve više koriste tehnologiju u nabavkama

Na Simpozijumu o javnim nabavkama održanom u Vašingtonu, u oktobru 2017. godine predstavljeno je više studija slučajeva koje dokazuju jedno – korišćenjem tehnologije u javnim nabavkama povećava se transparentnost i čine se značajne uštede.

Šon Kaudil, direktor biroa za e-nabavku u američkoj saveznoj državi Virdžinija govorio je na Simpozijumu i tom prilikom istakao je kako državni sistem, lokalne vlasti i svi drugi naručioci koriste internet i elektronski sisem nabavki kako bi najavili mogućnost licitiranja, primili ponude i naručili dobra i usluge.

Na početku projekta ciljevi odeljenja bili su stvaranje jedinstvenog portala za javna tela i dobavljače, poboljšanje efikasnosti nabavke, uklanjanje suvišnih radnji i aktivnosti, ručnih radnji i postizanje transparentnosti i odgovornosti za plaćanje.

„Korišćenjem programa EVA e-nabavka od marta 2001. državne agencije i lokalne vlasti uspeli su da uštede 30 miliona dolara na dobrima i uslugama, i to zbog organizacionih poboljšanja, ali i zbog nižih ukupnih troškova nabavke“ rekao je Kaudil. Ovom prilikom istakao je još da su kulturne promene mnogo teže od tehničkih, tako da je njegov tim razvio i tražio planove za implementaciju kako bi pomogao kulturnom prilagođavanju.

Međutim, prikazivanje vrednosti nabavke koja se obavljala na stari, tradicionalni način i korišćenjem programa, govorilo je samo za sebe, pa su i naručioci i dobavljači jako brzo prihvatili promene i prilagodili se njima.

Ključno je omogućiti pokretanje promena!