SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Da li se nazire novi Zakon o javnim nabavkama


Vlada Republike Srbije, usvojila je juče Predlog zakona o javnim nabavkama, sa, kako ističu za blic.rs, novinama na polju oglašavanja, povećanja konkurentnosti i sprečavanja koruptivnog ponašanja

Ko se navodi u saopštenju za medije, usvojeni Predlog zakona o javnim nabavkama, trebalo bi da obezbedi i usaglašenost sa pravnim tekovinama Evropske unije u ovoj oblasti, blagovremeno, pre pristupanja naše zemlje EU.

Obzirom na to da se okvirna godina pristupanja još uvek ne nazire, novi Zakon i svi subjekti obuhvaćeni njime, imaće dovoljno vremena da se priviknu na novine koje on nosi.

Sudeći po trenutnoj praksi, kako naručilaca, tako i ponuđača, ali i kontrolnih tela, poput Uprave i Republičke komisije za zaštitu prava, gotovo poludecenijska primena trenutno važećeg Zakona, nije bila dovoljna da se prakse usaglase, Zakon savlada i realizuju njegovi postulati u celosti. Štaviše, čini se da je sa približavanjem isteku važnosti, sve više udaljavamo od njegove suštine.

Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Republike Srbije, dobro je upoznata sa Predlogom novog zakona o javnim nabavkama i mada se čini da to sa aktuelnim i nije baš slučaj.

Tako se pompezno govori o besplatnom, slobodnom oglašavanju putem Portala javnih nabavki, gde će se, između ostalog, poseban akcenat staviti na "borbu protiv korupcije - povećanjem transparentnosti i staranjem o tome da privredni subjekti, javnost, mediji i drugi učesnici, budu obavešteni o mogućnostima za dodelu ugovora, kao i o ponuđačima kojima su ugovori dodeljeni".

Ako Vam se ovo čini poznatim, niste pogrešili,klikom na link  http://portal.ujn.gov.rs/ već godinama unazad naručioci objavljuju potpuno besplatno svu dokumentaciju neophodnu za učešće i informisanje.

Zvuči poznato, zar ne?