SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Aneksiranje ugovora


Aneksiranje ugovora okolnost je namenjena sprečavanju da naručilac ostane bez predmeta nabavke, odnosno, prilagođavanje novonastalim okolnostima. Upitan je sa više aspekta i u određenim situacijama može biti pogrešno shvaćen i primenjen.

Mnogo je situacija u kojima naručilac u periodu isteka prethodnog i zaključenja novog ugovora o javnoj nabavci ostaje bez predmeta nabavke, koji je i vrlo često, ključan za funkcionisanje naručioca.
U tim situacijama, naručilac može aneksirati prvobitan ugovor za iznos potrebnih količina do zaključenja novog ugovora, a koji ne sme preći 5% vrednosti prvobitnog ugovora.

Cena i predmet bitni su elementi ugovora, o kojima smo u više navrata govorili, te su aneksne promena istih, na način da se menja suština prvobitnog ugvora, zabranjene!

Tako eventualno povećanje cene za više od 5%, utiče na sredstva obezbeđenja koja su rađena na prvobitan iznos, ali i interes potencijalnih ponuđača koji su odustali od ugovora iz nerealno niske procenjene vrednosti, baca sumnju na ispravnost postupanja naručioca (naručilac je mogao namerno ostaviti nižu procenjenu vrednost kako ne bi bilo većeg interesovanja i aneksima povećavati cenu u korist izabranog ponuđača).

Ne bismo smeli da zanemarimo i razloge za aneksiranje, kao i prirodu predmeta. Kada je reč o predmetu koji su namenjeni uobičajnim poslovima naručioca, tekućem održavanju i slično gde naručilac može zaključiti okvirni sporazum i gde je reč o već ustaljenim količinama koje ne mogu drastično varirati, te je aneks izuzetak i kao svaki izuzetak ne sme preći u pravilo.