SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Šta rade komšije?


Dom zdravlja Velika Kladuša isplatio je više od 150.000 KM na račun tri firme iz Velike Kladuše; većina novca isplaćena je za poslove za koje Dom zdravlja nije pokrenuo postupak javne nabavke, niti je imao potpisane ugovore sa izvođačima radova.
Kako navodi Slobodna Bosna, od 2017. do 2018. godine Dom zdravlja Velika Kladuša isplatio je više od 50.000 KM firmi Limotehna iz Velike Kladuše za poslove izvođenja građevinskih radova i nabavke materijala. Način na koji je ova firma dobila poslove od Doma zdravlja je više nego upitan.

Bez ugovora, na osnovu četiri fakture, Dom zdravlja Velika Kladuša prošle godine isplatio je skoro 17.000 KM ovoj firmi za limarske radove. Prema izveštaju privremenog Upravnog odbora Doma zdravlja, iako se radilo o više pojedinačnih faktura, svaka veća od 1.000 KM, ni za jednu fakturu ne postoji Odluka o pokretanju postupka javne nabavke, niti postoji Ugovor o izvođenju radova.

U 2017. godini Limotehna je putem direktnog sporazuma dobila tri ugovora vrednosti 20.854 KM. Prema izveštaju privremenog Upravnog odbora Doma zdravlja u sva tri ugovora predmet izgradnje bila je jedna nastrešnica.

“Problem predstavlja činjenica da usvojenim Planom nabavki za Dom zdravlja Velika Kladuša za 2017. godinu nije planirana ova investicija."
Od 2017. godine Dom zdravlja na sličan način je sarađivao i sa firmom MF d.o.o iz Velike Kladuše. Ovoj firmi isplaćeno je više od 78.000 KM za kupovinu i ugradnju stolarije.
“Za 2017. nema ugovora o poslovnoj saradnji, ali ima uplaćen avans od 10.169 KM…U 2018. godini predočena su 2 ugovora u iznosu 7.866,33 KM bez PDV-a… U 2019. godini potpisan je jedan ugovor na 6.738,42 KM, a u pitanju su vrata za Specijalnu ambulantu. Ukupni promet u 2019. je bio 8.341,26 KM”, navedeno je u Izveštaju privremenog Upravnog odbora.

Pored toga u izveštaju se navodi i da su Planom javnih nabavki Doma zdravlja bile predviđene samo dve nabavke vrednosti oko 10.000 KM, za svu ostalu stolariju koja je naručena, isporučena i ugrađena, ne postoji Odluka o pokretanju postupka javne nabavke, ne postoje ugovori o delu ili izvođenju zanatskih radova.

Na isti način uprava Doma zdravlja dodeljivala je poslove u 2017. godini  i firmi Kekić-metali iz Velike Kladuše. Iako nisu bili predviđeni planom javnih nabavki i za njih nije postojala odluka o pokretanju postupka javne nabavke,  putem direktnih sporazuma, ovoj firmi dodijeljeni su poslovi vredni više od 25.000 KM.

“S obzirom da se radilo o javnoj nabavci radova od inoxa, da je predmet ugradnje bila ista zgrada, očito je, da je predmetni posao cepan na tri ugovora ispod iznosa od 6.000,00 KM s ciljem da se provede direktni sporazum, a ne konkurentski postupak”, navedeno je u izveštaju privremenog Upravnog odbora.