SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Zrenjaninska fabrika vode nije ispunila nijedan uslov iz javne nabavke


Zrenjaninska fabrika vode nije ispunila nijedan od 34 razmatrana tehnička uslova iz javne nabavke, sem toga postrojenje ugrožava celokupan sistem vodosnabdevanja Zrenjanina, navodi se u završenom Izveštaju stručne komisije JKP “Vodovod i kanalizacija”koja je analizirala rad fabrike vode
Monitoring je vršen tokom 29 dana u novembru i decembru 2020. Kako se navodi u saopštenju JKP “Vodovod”, ovo preduzeće je počev od decembra 2018. godine od investitora više puta zahtevalo da se pristupi dokazivanju parametara definisanih ugovorom i konkursnom dokumentacijom a tek je 15. novembra prošle godine počelo sa monitoringom.

-Od 105 analiza prečišćene vode, 13 uzoraka nije bilo u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. U 36 uzoraka pojedini parametri bili su na gornjoj granici maksimalnih dozvoljenih vrednosti. Gubici vode višestruko su prevazilazili propisanu granicu do pet odsto gubitka. Zbog toga je bilo ugroženo i izvorište sa kojeg se grad snabdeva vodom. Otpadne vode pre upuštanja u sistem nisu tretirane, a njihova ukupna količina višestruko prevazilazi dozvoljene vrednosti. Ovakva otpadna voda utiče na povećanu koroziju betona, odnosno na ubrzano propadanje kanalizacionog sistema. Postrojenje nije uspostavilo obradu otpadnog mulja, a nije imalo ni priključak na atmosfersku kanalizaciju. Rad postrojenja je nestabilan zbog čestih havarija, pojedini delovi postrojenja nisu adekvatno zaštićeni od spoljnog uticaja, a dezinfekcija prečišćene vode nije obavljana na propisan način – navodi se u Izveštaju stručne komisije.

Navedenoo je i da su česti prekidi rada postrojenja dovodili do znatnog broja kvarova na vodovodnoj mreži.

Na osnovu navedenih i preostalih zaključaka, stručna komisija je konstatovala da postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava tehničke uslove iz javne nabavke i da rad postrojenja ugrožava i preopterećuje celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalisanja Zrenjanina.

Očekuje se da rukovodstvo JKP “Vodovod” donesu potrebne odluke o raskidu ugovora u skladu sa zakonom.