SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Javne nabavke projektovane na 40 odsto gradskog budžeta, vredne 11,33 miliona evra


Objavljen je Plan javnih nabavki Grada Sombora za 2021. godinu

Evidentirano je 64 stavke koje se odnose na nabavku dobara, radova u usluga. Ukupna vrednost javnih nabavki je oko milijardu i 330 miliona dinara ili nešto više od 11,33 miliona evra. Čak 53 odsto tog iznosa biće potrošeno za finansiranje javno-privatnog partnerstva za javnu rasvetu. Vrednost te nabavke iznosi 716,3 miliona dinara. Tome treba dodati i da se planira i kupovina električne energije za 60 miliona dinara ili više od pola miliona evra.

Nadležni su u Planu javnih nabavki, iznose po 60 miliona dinara, predvideli još za uslugu sistematskog suzbijanja komaraca, te za godišnje održavanje puteva. Kod obe nabavke predviđa se „okvirni sporazum sa jednim privrednim subjektom”. Takvim sporazumom biće obuhvaćeno još suzbijanje krpelja (2,5 miliona dinara), ali i održavanje trotoara i krpljenje udarnih rupa za šta se izdvaja 21 milion dinara. „Okvirni sporazum sa jednim privrednim subjektom” odnosiće se i organizovanje poljočuvarske službe. Navedeno je da procenjena vrednost ove javne nabavke iznosi 62,5 miliona dinara. Grad će kroz sporazum sa jednim ponuđačem za 1,5 miliona dinara nabaviti i uslugu prevoza migranata.

Nešto manje od 465.000 evra (oko 55 miliona) planira se za izgradnju dva atarska puta. Jeftiniji od 16,66 miliona dinara gradiće se u Aleksi Šantiću, drugi, vredan 38 miliona dinara, biće izgrađen u okolini Stanišića. Lokalna samouprava je nešto više od devet miliona dinara namenila za izgradnju atarskih otresišta.

Najavljeno je da će u prvom kvartalu biti oglašene javne nabavke pranja glavne gradske ulice (3 miliona), odnosno postavljanja ambijentalne rasvete po mesnim zajednicama (2,5 miliona). Nadležni za drugi kvartal planiraju nabavku za „postavljanje slova u naseljenim mestima”. Vrednost se procenjuje na 833.000 dinara.

Tokom proleća očekuje se raspisivanje nabavke za izgradnju biciklističe staze na Staparskom putu. Radovi su procenjeni na 18,33 miliona dinara. Nekoliko meseci pre trebalo bi da bude doneta odluka o izvođaču radova na izgradnju šetališta od mosta na Apatinskom putu do Tromeđe za koje se planira 20 miliona dinara.

Vredi napomenuti da lokalna samouprava, do polovine godine predviđa 46 miliona dinara vredne javne za izradu projektno tehničke dokumentacije. Izrada projekta za rekonstrukciju prečišćača vode koštaće 25 miliona, zapadne tribine FK Radnički 10 miliona, dok će 5 i 6 miliona biti izdvojeno za planiranje novog objekta Prekršajnog i Privrednog suda, odnosno rekonstrukciju i adaptaciju sa dogradnjom OŠ Nikola Vukićević. Plan javnih nabavki u eksel formatu dostupan je u prilogu.