SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Zašto CGES i Ministarstvo kapitalnih investicija ćute o tenderu za Sječu stabala i rastinja u trasama dalekovoda


Miraš Dušević

Crnogorski elektroprenosni sistem AD Podgorica je u petak 25. februara 2022. godine na elektronskom sistemu javnih nabavki (CEJN) objavio Odluku o izboru najpovoljnije ponude broj 1678, u otvorenom postupku javne nabavke usluge Sječa stabala i rastinja u trasama dalekovoda (šifra postupka 11146 od 8. novembra 2021. godine). Međutim, prema tvrdnjama izvora CdM-a iz CGES-a, javnu nabavku su obilježile brojne kontroverze, prije svega dva potpuno različita dopisa MKI-a u samo par dana, po svoj prilici naručena – na osnovu kojih je poništen prethodni postupak za ove usluge, selektivno postupanje izvršnog direktora Ivana Asanovića po zahtjevu ministarstva i zaključku Odbora direktora CGES-a, te nagrađivanje pojedinih članova komisije za koje je inače ministarstvo tražilo da budu promijenjeni…

Pitanje je i zašto MKI na sve načine pokušava da prikrije postupanje svog državnog sekretara Marka Perunovića, ali najodgovornijih lica CGES-a predsjednika Odbora direktora Aleksandra Mijuškovića i izvršnog direktora Ivana Asanovića?

Zid ćutanja

O dešavanjima koja su pratila ovu javnu nabavku CGES-a javno ćute u energetskoj kompaniji i nadležnom ministarstvu.

CGES i MKI ne odgovaraju na pitanja CdM-a i tako pojačavaju sumnje i tvrdnje izvora CdM-a da se tokom javne nabavke pokušalo uticati na tenderski postupak.

Nakon tvrdnji i informacija koje je dobio od više izvora, a na osnovu dokumentacije u koju je imao uvid, CdM je precizna i veoma konkretna pitanja uputio prije pet dana MKI i CGES-u, ali odgovora još nema.

Kakav je sve uticaj vršen od strane odgovornih lica CGES- a i MKI

Podsjećanja radi, postupak javne nabavke CGES-a, za nabavku usluge sječe stabala i rastinja u trasama dalekovoda, objavljen je 08. novembra 2021. godine, nakon što je ranije, tada VD izvršnog direktora Ivan Asanović, poništio prethodni postupak za iste usluge od 13. avgusta 2021. godine, na osnovu zaključka Odbora direktora CGES-a broj 10-00-8546 od 17. septembra 2021. godine donešenog po zahtjevu Ministarstva kapitalnih investicija broj 12-011/21/9609/2 od 13. septembra 2021. godine.

Prema tvrdnjama izvora CdM-a, predsjednik Odbora direktora CGES-a, Aleksandar Mijušković, pokušao je da utiče na tenderski postupak, od 13. avgusta 2021. godine, za nabavku usluge sječe stabala i rastinja u trasama dalekovoda. Mijušković se tih dana intezivno raspitivao kod direktora pojedinih sektora kako može da se poništi postupak, da se produži rok za dostavljanje ponuda i sl.

Prethodno su pojedini članovi komisije naprasno promijenili mišljenje oko uslova za učešće, iako su aktivno učestvovali u pripremi tenderske dokumentacije i dali pisanu saglasnost za objavljivanje postupka nabavke.

“Kada Mijuškoviću očigledno nije uspjelo da do kraja budu izbrisani svi uslovi za učešće koji mu nijesu odgovarali (nije izbrisan MEST ISO standard 45001), u postupak se uključuje Marko Perunović državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija koji dostavlja dopis, broj 12-011/21/9609/1 od 7. septembra 2021. godine, zaveden u CGES-u 9. septembra 2021. godine. Međutim, dešava se da je Perunović napravio previd i pomiješao postupke CGES-a i CEDIS-a za iste poslove, koji su gotovo istovremeno bili objavljeni”, tvrde izvori CdM-a iz CGES-a.

Kako dodaju, nakon što su vidjeli kakvu su grešku napravili, Perunović vrši ispravku prvog akta i to dopisom broj 12-011/21/9609/2 od 13. septembra 2021. godine. Tim dopisom traži da se neodložno poništi postupak javne nabavke CGES-a, da se smijeni šef službe za javne nabavke i članovi komisija koji su učestvovali u pripremanju tendera za ove usluge. Ovim dopisom više ne pominje tender CEDIS-a, kao sporni.

Tender CEDIS-a od 26. avgusta 2021. godine za iste poslove, čija je procijenjena vrijednost na godišnjem nivou iznosila 41.750,00 eura bez PDV-a, dakle 7 puta niža od procijenjene vrijednosti tendera CGES-a (300.000,00 eura bez PDV-a), je još u vrijeme slanja prvog dopisa ministarstva bio strožiji, odnosno teži za učešće po pitanju propisanih uslova, pa to Perunoviću nije bilo sumnjivo.

“Odbor direktora CGES-a, pod tačkom “Razno”, na sjednici održanoj 17. septembra 2021. godine, bez bilo kakve provjere navoda u dopisima ministarstva donosi zaključak u kojem je naloženo VD izvršnom direktoru da preduzme sve mjere i radnje vezano za postupanje po dopisu Ministarstva kapitalnih investicija od 13. septembra 2021. godine”, tvrde sagovornici CdM-a.

Od svih zahtjeva ministarstva Asanović je samo poništio postupak javne nabavke, a ostavio gotovo iste članove komisija koji su sprovodili prethodne postupke. Nije smijenio ni šefa Službe za javne nabavke.

Izvori CdM-a, a govoreći o tenderskom postupku, navode i to da Crnogorski elektoprenosni sistem ne da nije smijenio članove komisije, kako je to tražilo ministarstvo i kako je to prihvatio Odbor direktora navedenim zaključkom, nego su tri člana nagrađena nakon raspisivanje novog postupka nabavke.

Perunović tvrdio da postoje sumnje u moguće zloupotrebe, ministarstvo o tome pojma nema

Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, 15. septembra 2021. godine, par dana nakon što je državni sekretar Marko Perunović poslao dopise CGES-u, održali su press konferenciju na kojoj su saopštili da je ministarstvo „za osam mjeseci predalo tužiocima 12 informacija o postojanju mogućih krivičnih djela u državnim kompanijama“. Tada nije pomenut nijedan tenderski postupak CGES-a, pa ni ovaj koji je poništen po njihovom zahtjevu.

Pored ovoga, Ministarstvo kapitalnih investicija je, pred kraj prošle godine, na svom sajtu, https://www.gov.me/mki, 20.12.2021. godine, objavilo dokument pod nazivom „365 dana – 365 izazova“, u kojem su, na stranama 6 do 8, predstavljene aktivnosti koje je ostvarilo Odeljenje za borbu protiv korupcije ovog ministarstva u prethodnih godinu dana.

Između ostalog, u gore naznačenom dokumentu detaljno se navedeni sporni postupci javnih nabavki kojima se bavilo pomenuto odeljenje ministarstva. U njemu nema nijednog tenderskog postupka CGES-a, pa ni ovog za sječu stabala i rastinja u trasama dalekovoda.

Na osnovu navedenog, nejasno je da li je Marko Perunović zaista zaposlen u Ministarstvu kapitalnih investicija?

Postoji sumnja u moguće zloupotrebe prilikom pripremanja javnog nadmetnja, ali ne i krivična prijava

Vrlo su interesanta i saznanja do kojih je došao CdM da ni MKI ni CGES, ni pet ipo mjeseci nakon što je poništen prethodni postupak javne nabavke “zbog navodnih sumnji u moguće zluopotrebe”, nijesu predali krivičnu prijavu ili bilo kakvu drugu inicijativu nadležnom tužilaštvu za ovaj postupak. Postavlja se pitanje zašto to nijesu uradili, posebno ako su se predstavnici ministarstva hvalili na press konferenciji od 15. septembra 2021. godine, da su podnijeli 12 informacija o postojanju mogućih krivičnih djela u državnim kompanijama? Što je to posebno kod ovog postupka javne nabavke?

Razdor među „nagrađenim“ članovima komisije

CdM saznaje da Odluka o izboru najpovoljnije ponude, u novom – aktuelnom postupku, ipak nije donešena jednoglasno. Dva od tri člana komisije koja su svesrdno nagrađena od strane izvršnog direktora CGES-a, a ne smijenjenja kako je to tražilo nadležno ministarstvo, izuzela su svoje mišljenje. Riječ je o Dušanu Bogetiću i Mileni Anđelić. Oni su smatrali da jednu od dostavljenih ponuda (konzorcijum) nije trebalo isključiti iz ovog postupka javne nabavke. Slučajno ili ne, nosilac tog korzorcijuma osnovan je 24.05.2021. godine, dakle neposredno pred objavljivanje prethodnog tenderskog postupka, koji je kasnije poništen upravo po zahtjevu državnog sekretara Perunovića.