SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Za učenike OŠ "Ljubica R. Nada" početak sledeće školske godine neizvestan


Posle više od godinu dana rekonstrukcija Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ u Zaječaru još uvek nije završena. Rokovi su probijeni zbog nepredviđenih radova, nedostatka para i u startu loše urađene projektne dokumentacije.
Neizvesno je još uvek da li će škola početi sa radom 1. septembra, čak i da se rekonstrukcija završi, jer se ne zna hoće li uspeti da dobije upotrebnu dozvolu, navodi Zaječar Online.

Radovi na rekonstrukciji škole počeli su u februaru 2018. godine. Tada je dat rok od 180 dana, odnosno škola je trebalo da kompletno bude završena do avgusta meseca. Međutim, rok za završetak istih i dalje se ne precizira.

Rok je uveliko probijen, kao i prvobitni budžet, pa je do sada za rekonstrukciju potrošeno 35 odsto novca više od planiranog.

Zbog probijanja budžeta i nedostatka novca sa radovima se stalo u februaru 2019. godine.

Pomenute činjenice na poslednjem Savetu roditelja u školi, prisutnima je potvrdio i Saša Matijević, šef za javne nabavke Gradske uprave Zaječar.

„Problem je nastao zbog loše projektne dokumentacije. Osnovni ugovor po pitanju budžeta probijen je za 35 odsto. Od septembra prošle godine od Kancelarije za javna ulaganja čekali smo odobrenje da otpočne novi pregovarački postupak i budu ponuđeni novi aneksi ugovora izvođaču radova, kako bi oni mogli biti nastavljeni.

Realno je da do kraja juna svi radovi budu gotovi ,a ono što nakon toga sledi je da škola mora od Komisije za tehnički pregled dobiti upotrebnu dozvolu, kako bi sve bilo u skladu sa zakonom“, naveo je Matijević.

Da će radovi biti nastavljeni potvrđuje i tender vredan oko 21,5 milion dinara za koji je posao ponovo dobilo građevinsko preduzeće „Tončev gradnja“ iz Surdulice.

I dok su u proteklih godinu i po dana učenici nižih razreda pohađali nastavu u renoviranom delu škole, viši osnovci i dalje idu u neku od zaječarskih srednjih škola.

Ogorčenost roditelja je ogromna i na predstavnike lokalne vlasti, jer za sve to vreme nisu želeli, bar u zimskim mesecima, da deci izađu u susret i obezbede im prevoz od kuće do škole.

“ Već godinu i po dana decu vodimo na drugi kraj grada. U „Ljubicu“ idu deca sa Belgijske pruge, Rasadnika, Vražogrnca.

U samom startu od čelnika lokalne samouprave zahtevali smo da za decu obezbede bar prevoz, s obzirom da se u zimskim mesecima nastava završavala gotovo u noć. Oni su nam samo obećali da će prevoz biti rešen, međutim ništa od toga nije ispunjeno!

Osmaci su usput zakinuti i što se nastave tiče, jer su im časovi sve vreme bili skraćeni na 35 minuta. I ko bi sad trebalo da snosi odgovornost, ukoliko budu imali problem prilikom polaganja male mature.

A najveći problem od svih je taj što i dalje niko od nadležnih ne može da nam garantuje da će škola krenuti sa radom 1. septembra“, čulo se na poslednjem Savetu roditelja u O.Š. „Ljubica R. Nada“ održanom početkom maja ove godine.

Mnogi roditelji složni su da će, ukoliko ponovo dođe do nekih problema, decu ispisati iz pomenute i upisati ih u neku od škola u centru grada. Zbog svega je i odziv upisa, kako kažu, za ovu školsku godinu drastično smanjen.

Rekonstrukciju Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ finansira Kancelarija za javna ulaganja u iznosu od 143 miliona dinara.

Međutim prema rečima šefa Kancelarije Marka Blagojevića do kašnjenja u izvođenju radova došlo je zbog loše napisanog projekta.

“ Procenjena vrednost osnovnog Ugovora iznosila je 174 miliona dinara. Međutim u javnoj nabavci Grad Zaječar dobio je ponudu od 143 miliona. S obzirom da je projekat bio jako loše napisan i da je bilo dosta manjkavosti, budžet je u startu probijen i na kraju je za završetak radova ponestalo novca.

Za odobrenje dodatnog novca morali smo da čekamo saglasnost Uprave za javne nabavke od septembra prošle godine, jer je procedura, a i Zakon morao biti ispoštovan“, navodi Blagojević..

Saša Matijević, šef za javne nabavke Gradske uprave Zaječar na Savetu roditelja održanom u školi 9.maja 2019. potvrdio je da je manjkavosti bilo na mnogim poljima.

U projektu nije bila predviđena zamena hidrantske mreže. Sportska hala nije dobro izmerena pa je i tu došlo do problema. U hali projektom nije bila predviđena čak ni zamena lamperije zaštitnom mrežom. U školi projektom nisu bili predviđeni ni elektro radovi, kao ni izgradnja protiv-požarnog sistema.

Firma Ortoprojekt iz Beograda koju je angažovala škola projekat nije odradila kako valja. Projektom nije bio predviđen čak ni sistem video-nadzora, pa ni led rasveta“, kazao je Matijević.

Prema najavama Matijevića škola bi trebalo da bude opremljena novim nameštajem ( zavesama, klupama, stolicama…) u vrednosti od 2,5 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Međutim iako se radovi na rekonstrukciji škole nastavljeni i Ugovorom predviđeno da će biti završeni do kraja juna 2019. godine, tačan datum vraćanja svih učenika u školske klupe i dalje nije poznat, jer ono što po završetku radova sledi jeste tehnički pregled od strane Komisije.

Pre provere, izvođač radova moraće Komisiji za tehnički pregled da dostavi svu potrebnu dokumentaciju o izvođenju radova.

Međutim, ukoliko članovi Komisije utvrde da je izvođač radova „zakinuo“ na materijalu ili neke radove nije završio kako treba, škola „Ljubica Radosavljević Nada“ mogla bi ida ostane bez upotrebne dozvole.