SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Rudnici u mraku, Andelija u tenderu


I na posljednjem tenderu za nabavu opreme mehaniziranog širokočelnog kompleksa, u vrijednosti 13,7 miliona eura za ZD RMU Breza, ponuđačima su vraćene neotvorene ponude

Rudnik Banovići konačno, prvi puta nakon rata, dočekuje modernizaciju i investiciju tešku stotinu sedam miliona maraka, što su gromoglasno najavili predstavnici Vlade Federacije BiH prilikom posjete rudniku i aktuelnom menadžmentu. Za federalnog premijera nema dvojbe, rudnik Banovići predstavlja najvažniji rudnik, ali neće ova Vlada zaboraviti ni druge rudnike jer ako su po čemu poznati u ovoj Vladi, onda je to praksa po kojoj nema diskriminacije, pa tako i kad su rudnici u pitanju. Tako je premijer Novalić iskoristio medijsku pažnju i naglasio da će ova Vlada, u tehničkom mandatu, biti faktor stabilnosti svih rudnika u Federaciji. Da li je baš tako ili je ovo još jedan u nizu spinova federalnog premijera?

Sumnjive javne nabavke

Da podsjetimo javnost na to da je ulaskom skoro svih rudnika uglja u koncern Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH, koje kontrolira upravo Novalićeva Vlada, najavljeno stabiliziranje njihovog poslovanja te velika ulaganja u modernizaciju rudnika. Prema službenim podacima, JP EPBiH je u proteklih deset godina investirao 310 miliona KM u modernizaciju rudnika u svom sastavu, a još oko 200 miliona maraka su rudnici dobili kroz druge oblike pomoći od EPBiH. Rezultati su katastrofalni, a većina rudnika nije izašla iz “mraka”, što je golim okom vidljivo. Rudari su posebna priča i gotovo se i povrh uloženih pola milijarde maraka svakodnevno žale na očajne uvjete rada i poslovanja, a o produktivnosti da i ne govorimo. Pa gdje su onda ti novci, gdje su uloženi i potrošeni? Iako su mediji, uključujući i Oslobođenje, više puta opetovali sumnjive tendere u rudniku i oko njega, Vlada FBiH nije našla za shodno da te medijske navode provjeri i stavi na dnevni red.

Kako su mediji ranije izvještavali, najočitiji primjeri malverzacija i krajnje sumnjivih poslova su nabavke strojeva za podzemnu eksploataciju ugljena u RU Kreka i RMU Breza. Iako su bili najavljeni istraga i procesuiranje, nikada nije rasvijetljena nabavka opreme za rudnik Kakanj. Naime, poljska tvrtka Becker Warkop SP. z.o.o. isporučila je polovnu, a ne novu opremu za rudnik Kakanj. Indikativno je i da su na posljednjem tenderu za nabavu opreme mehaniziranog širokočelnog kompleksa u vrijednosti 13,7 miliona eura za ZD RMU Breza, ponuđačima 13. marta ove godine vraćene neotvorene ponude zbog izjavljene žalbe, koju je uložila jedna kompanija iz BiH, koja nema kvalifikacije za taj tender, a u dogovoru sa stranom tvrtkom koja je procijenila da joj je ugrožena pobjeda na tenderu. Prema pouzdanim informacijama, za ovako ekspresnu odluku da se vrlo poznate i kvalificirane kompanije odbiju a da im pri tome nisu ni otvorene ponude stoji upravo novoimenovani generalni direktor Admir Andelija, koji je i prije dolaska na čelnu poziciju Elektroprivrede BiH bio involviran u sve procese sumnjivih javnih nabavki.

Naravno, u Elektroprivredi će za sve okriviti loše zakonske propise, ali i vrapci na grani znaju kako ovo i slično manipuliranje tenderskom dokumentacijom ne bi bilo moguće bez EPBiH i njenog prvog čovjeka Andelije. Kako onda misli Novalić modernizirati rudnike ako će umjesto nove, koja je uredno plaćena, rudnici i rudari dobijati polovnu opremu ili ako će se tenderi odugovlačiti unedogled dok ne pobijedi neka firma slična ovoj poljskoj?

Drugi je par rukavica što se u medijskim napisima o posjeti rudniku Banovići nigdje ne pominje posjeta rudarima i provjera teških uvjeta rada kojem su izloženi rudari u svim rudnicima u Federaciji, pa i ovom u Banovićima. Današnji bosanski rudar nije odmakao od onih uvjeta koji su bili prije pedeset godina. Ali zato se na drugoj strani, daleko od očiju javnosti, biju bitke za nabavu opreme, a sve pod izlikom da se moderniziraju rudnici. Tako je i u komšiluku rudnika Banovići za rudnik Mramor obznanjen tender, vrijedan 21 milion KM, koji uopće nije bio javno objavljen.

(Ne)objavljeno u Službenom listu

Dva puta ranije tender za istu opremu je proglašavan neuspješnim, a drugi put, zanimljivo, iako o tome nema službenih informacija, razlog obaranja tendera bila je (opet) žalba poljskog ponuđača. BN televizija je objavila da su se neki od eminentnih europskih proizvođača opreme, nezadovoljni zbog tajnog tendera u rudniku Mramor, obratili EPBiH, te da im je odgovoreno da je tender objavljen u Službenom listu broj 83, od 20. 12. 2019. godine. Međutim, u tom Službenom listu nema podataka o tom tenderu.

Zbog ovakve prakse netransparentnih i sumnjivih javnih nabavki rudari su već odavno izgubili nadu da će im se rudnici i uvjeti rada poboljšati i modernizirati, pa tako je to bjelodano jasno i rudarima u Banovićima. Aktuelnom premijeru Novaliću, a još manje generalnom direktoru EP-a Admiru Andeliji očito nije, a niti im je to stvarni cilj. Bilo bi poštenije, a sadržavalo bi i minimum uvažavanja općih interesa javnosti kada bi premijer u tehničkom mandatu Fadil Novalić provjerio ove navode i procedure javnih nabavki u Elektroprivredi BiH te uključio nadležne istražne organe. U protivnom, bit će ovo još jedno u nizu farbanja patkinog kljuna.