SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Produženje roka?


Kad, kako i pod kojim uslovima?
Polazeći od načelne odredbe Zakona o javnim nabavkama da rok za podnošenje ponuda mora biti primeren odnosno da mora biti dovoljan za pripremu ponude s jedne strane i od činjenice da su zakonom propisani minimalni rokovi za svaku vrstu postupka, ne mali broj ponuđača i dalje ima dilemu kada je naručilac dužan da produži rok.

Ovu dilemu imaju i naručioci, pa smo često svedoci produženja rokova i onda kada se ispravljaju tehničke, slovne greške, i uopšteno greške koje ne zahtevaju dodatno vreme za pripremu ponude.

Zakon o javnim nabavkama govori samo o situaciji kada naručilac izmeni ili dopuni konkursnu dokumentaciju osam ili manje dana pre isteka roka za podnošenje ponuda, kada je dužan da produži rok za podnošenje ponuda i objavi obaveštenje o produženju roka za podnošenje ponuda.

Nije svaka izmena dokumentacije osnov za produženje roka, niti je broj dana pred otvaranje odlučujući faktor za odlučivanje o produženju roka.

Pođimo od situacije kada naručilac par dana nakon objavljivanja postupka shvati da je propustio bitan uslov i u skladu sa njim dokaz kojim će se njegova ispunjenost dokazati.
Iako do otvaranja ponuda ima još bar dvadesetak dana u ovom primeru, naručilac će objaviti izmenu konkursne dokumentacije, a zajedno sa njom trebalo bi objaviti i produženje roka.

Zašto?


Zato što ovakva izmena nosi novi posao za ponuđača i produžava mu vreme pripreme ponude. Broj dana za koji će se rok produžiti zavisiće od toga kakva je priroda izmene - da li dokaz izdaje neki organ, koliko vremena je potrebno za njegovo izdavanje, da li košta ponuđače i koliko, da li su ponuđači mogli očekivati ovakav uslov...

Druga situacija bi bila slučaj kada naručilac "izbacuje" određeni uslov iz konkursne dokumentacije, na sopstvenu ili na inicijativu ponuđača.
Da li je ovo izmena koja zahteva produženje roka? Rekli bismo da baš i nije.

Zašto?

U ovakvom slučaju naručilac smanjuje obim posla ponuđača prilikom pripreme ponude, odnosno, oslobađa ga jednog dokaza, jednog papira više. Da li je ponuđaču potrebno više vremena da sastavi ponudu - čini se da ne. U ovakvim slučajevima produženje roka bi značilo samo prolongiranje postupka nabavke, suprotno načelu efikasnosti. Iz tog razloga, naručiocu savetujemo da bez bojazni nastavi sa postupkom.

Tek nakon što smo razmotrili prve dve situacije možemo govoriti o danu kada se izmena vrši. Ukoliko pođemo od slova zakona, od obaveze naručioca da produži rok ukoliko dokumentaciju izmeni 8 ili manje dana pre isteka roka za podnošenje ponuda, savet je sledeći:

  • Ako se desi prva situacija, izmena je bitna i zahteva dodatno vreme za pripremu ponude - rok se produžava za onoliko za koliko je objektivno potrebno da ponuđači dopune svoje ponude.
  • Ako se desi druga situacija, izmena je manjeg obima i ne zahteva dodatno vreme za pripremu ponude - rok se produžava simbolično, za dan, ili dva, kako bi svi ponuđači imali vremena da se sa njom upoznaju i kako bi se ispoštovala zakonska odredba.

Želimo Vam puno uspeha u postupcima javnih nabavki!