SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Neuobičajeno niska cena


Zašto gubimo konkurenciju u javnim nabavkama?
Često od ponuđača čujemo da ne žele da učestvuju na javnim nabavkama iz dva glavna razloga:
  • imaju kvalitetan proizvod koji po svojoj prirodi mora koštati više
  • nelojalna konkurencija
Kako očekujemo novi Zakon o javnim nabavkama koji se više od trenutno važećeg bavi kvalitetom, i to kroz primenu kriterijuma ekonomski najpovoljnija ponuda, pozabavili smo se nelojalnom konkurencijom, odnosno onim što ponuđači pod tim podrazumevaju.

Uglavnom, govoreći o nelojalnoj konkurenciji, ponuđači i potencijalni ponuđači govore o damping cenama, odnosno govore o neoubičajeno niskoj ceni.

Slovo zakona je jasno, naručilac može da odbije ponudu zbog neuobičajeno niske cene. Neuobičajeno niska cena u smislu ovog zakona je ponuđena cena koja značajno odstupa u odnosu na tržišno uporedivu cenu i izaziva sumnju u mogućnost izvršenja javne nabavke u skladu sa ponuđenim uslovima.

Međutim, da li je svima jasno sve?


Republička komisija za zaštitu prava u više navrata zauzimala je stav da cena nije stvar ponuđača. Odnosno, iako u mnogim slučajevima zakon tumači prilično široko, u ovom slučaju tumačenje je usko, da uže ne može biti. Komisija se veže za prve dve reči pomenutog člana - naručilac može i odatle kreće glavobolja ponuđača.

Naime, komisija je zauzela stav da jedino naručilac može da cenu kvalifikuje kao neuobičajeno nisku, te da drugi nemaju pravo žalbe na ove okolnosti. Dispozicija koja je data naručiocu čini se malo preširokom, iz više razloga.

Prvi i osnovni, naručilac nema dovoljno znanja o predmetu nabavke.
Zaposleni kod naručioca na poslovima javnih nabavki svoja iskustva i znanja uglavnom vežu za prethodno sprovedene postupke, pa samim tim nemaju svest o poremećajima na tržištu vezanim za konkretan predmet nabavke, niti o realnom stanju u momentu pokretanja i sprovođenja postupka.

Drugi, možda zasnovan na pretpostavci, ali prilično realan, ovakvim stavom daje se mogućnost naručiocu za "nabavke ispod žita" odnosno za korupciju.

Dakle, iako odredba o neuobičajeno niskoj ceni postoji, u današnjim uslovima ona je neprimenljiva, pa one koji su u ovim okolnostima još uvek zainteresovani za učešće na tenderima savetujemo sledeće:

kako naručilac nije, budite proaktivni i uradite analizu tražišta, ali ovaj put - tržišta javnih nabavki, i utvrdite koje su to cene davali ponuđači za isti predmet kod tog ali i drugih naručilaca, zavirite u plan nabavki, otkrijte procenjenu vrednost, i igrajte se sa svojom cenom u okviru otkrivenih parametara.

Želimo Vam puno uspeha u postupcima javnih nabavki.