SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Preduzeće u vlasništvu brata Zorana Rusa „osvojilo” nabavku Vodokanala


„Starter 025” nabavljao olovne akumulatore za javno komunalno preduzeće

Iako se ne radi o posebno značajnoj novčanoj sumi, barem iz perspektive JKP Vodokanal, nabavka je izuzetno interesantna jer je u izabranom preduzeću, svega dvadesetak dana pre raspisivanja poziva, značajnu funkciju imao visoko pozicionirani funkcioner„ Vodokanala”, pomoćnik direktora Zoran Rus. SOinfo.org portal je u dostupnoj dokumentacije pronašao podatak da je tadašnji šef odborničke grupe SNS u Skupštine grada Sombora, samo tri nedelje pre raspisivanja pomenute javne nabavke, 19. jula 2018. godine „ispisan” sa mesta prokuriste u preduzeću „Starter 025”. Prokurista je osoba kojoj je dodeljena najšira trgovačka punomoć, sa velikom širinom ovlašćenja - za zaključivanje pravnih poslova i radnji u vezi sa delatnošću društva. Zoran Rus je na poziciji prokuriste društva sa ograničenom odgovornošću „Starter 025” bio od osnivanja preduzeća, u oktobru 2015. godine.

Kako se navodi između ostalog u Zakonu o javnim nabavkama (član 29), sukob interesa postojaće u situacijama kada odnos predstavnika naručioca i ponuđača može uticati na nepristrasnost naručioca pri donošenju odluke u postupku javne nabavke, odnosno ukoliko predstavnik naručioca ili sa njim povezano lice učestvuje u upravljanju ponuđača ili ukoliko je predstavnik naručioca ili sa njim povezano lice zaposleno ili radno angažovano kod ponuđača ili sa njime poslovno povezano.

Procenjena vrednost pomenute javne nabavke JKP Vodokanalu bila je zaokružena na 400.000 dinara. Pobednička ponuda sa uračunatim pdv-om iznosila je 253.766 dinara - 2.142 evra. Pored „Starter 025” iz Sombora u nadmetanju su učestvovala i beogradska preduzeća „Feliks tim”, odnosno „Smitran auto” čije je ponuda odbačena zbog kašnjenja. Predsednica Komisije za javne nabavke JKP Vodokanal, u vreme donošenja ove odluke, bila je odbornica Srpske napredne stranke u Skupštini grada, Maja Živković Bulović. Njen zamenik u Komisiji bio je Slobodan Bezbradica, tadašmnji odbornik iz redova Srpske radikalne stranke.