SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Grad Niš centralizuje javne nabavke - postoje prednosti, ali i sumnje na centralizaciju korupcije


Telo za centralizovane javne nabavke ubuduće bi trebalo da kupuje sve što treba upravama, ustanovama i preduzećima u Nišu, piše u Odluci o centralizovanim javnim nabavkama koju su usvojili većnici. Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da to može da ima svoje prednosti, ali da je danas trend vlasti i centralizacija kriminala, pa je i to posledica ovog pristupa tenderima

Do sada su javna preduzeća, za sve što im je potrebno, sama raspisivala javne nabavke i imala zaposlene koji se time bave. Slično je bilo i sa javnim ustanovama, dok su gradske uprave imale zajedničku službu za javne nabavke.

Novom odlukom će svi u niškom javnom sektoru nabavljati ono što im je potrebno preko jedne adrese.

Telo za centralizovane javne nabavke obavljaće poslove centralizovanih javnih nabavki za organe Grada, posebne i stručne službe, ustanove, javna preduzeća, ostala preduzeća i organizacije čiji je osnivač Grad, kao i za osnovne i srednje škole u delu u kome se javne nabavke finansiraju iz budžeta Grada Niša - piše u odluci.

Dirigovaće postupcima nabavke u okviru Uprave za finansije, a svi za koje raspisuju tendere dužni su da im dostavljaju godišnji plan javnih nabavki.

Ovo nije novina i brojni republički organi već funkcionišu po sistemu centralizovanih nabavki, baš kao i Grad Beograd. U organizaciji CRTA kažu da na ovaj način može da funkcioniše i više lokalnih samouprava.

Mogućnost centralizacije nabavki je veoma značajna novina koju uvodi novi Zakon o javnim nabavkama ako se ima u vidu da se centralizacijom javnih nabavki mogu ostvariti značajne uštede kod naručilaca zbog mogućnosti smanjenja nabavnih cena i ostalih uslova nabavki pri nabavkama velikog obima dobara, usluga ili radova - pišu iz CRTA-e.

U ovoj organizaciji kao negativan aspekt navode mogućnost da centralizacija dovede do favorizovanja velikih ponuđača, ali u odluci koju su usvojili niški većnici piše da će šansu imati i ”mali”.

Telo za centralizovane javne nabavke sprovodi isključivo otvoreni postupak za centralizovane javne nabavke i dužno je da uvek, kada je to moguće, obrazuje predmetnu nabavku po partijama, na način da omogući učešće malih i srednjih preduzeća, a u cilju zaštite konkurencije na tržištu - piše u Odluci.

Niške uprave, ustanove i preduzeća na ovaj način moćiće da nabavljaju kancelarijski materijal i nameštaj, gume i automobile, da održavaju prostorije i vozila, da plaćaju potrošni materijal, osiguranje, stručnu literaturu…

Da bi se nabavke u Nišu i zvanično centralizovale neophodno je da to odobre i odbornici niške Skupštine na nekoj od narednih sednica, a kako će to sve funkcionisati u ovoj godini, s obzirom da je već april, kao i zašto do sada nabavke nisu centralizovane, za sada ne odgovaraju iz Uprave za finansije.

Dobrašinović: Moguća i centralizacija korupcije

Za Dobrašinovića je to i prostor za centralizaciju korupcije; foto: Media centar Beograd

Prvi čovek Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da centralizacija javnih nabavki ima svoje prednosti, pre svega u centralizaciji stručnosti ljudi koji se time bave u jedno pravno telo.

Međutim, očekivana prateća pojava je, kako kaže, da kroz centralizaciju javnih nabavki dođe i do centralizacije korupcije.

Postoji trend na nivou vlasti u Srbiji da se napravi centralizacija korupcije i da ne može više svako kako mu padne na pamet da se time bavi, nego tačno po redu vožnje, onda je čini mi se i logična posledica ovog pristupa - kaže Dobrašinović.

Objedinjavanje nabavki može da ima i dobre i loše strane, ali kod nas, kako kaže Dobrašinović, po prirodi dominiraju loše strane u oblasti javnih nabavki.

Znajući u kom pravcu ide sistem javnih nabavki, dakle ka smanjivanju konkurencije, eliminisanju nepoželjnih ponuđača, ka povećanju koruptivnih rizika, čini mi se da je ovo jedan od elemenata koji bi mogao tome da doprinese - kaže Dobrašinović.

Lokalne samouprave su i ranije mogle da centralizuju nabavke, ali su ove odredbe detaljnije sagledane poslednjim izmenama Zakona o javnim nabavkama iz 2019. godine, koji je i u osnovi Odluke koju je usvojilo Veće Niša.