SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Pravilnik o bližem uređivanju postupka javne nabavke kao element kontrole


"DRI: Brinemo o javnim sredstvima"

Državna revizorska institucija, kako im sam slogan kaže brine o trošenju javnih sredstava, te u tom cilju vrši kontrolu kod budžetskih korisnika, a jedan od elemenata kontrole, kao što svi znamo jesu i javne nabavke.

Ne mali broj izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja sadrži i jednu bitnu napomenu:

Naručilac nije objavio Pravilnik o bližem uređivanju postupka javne nabavke, što je u suprotnosti sa članom 22. stav 5) Zakona o javnim nabavkama.

Ovim pravilnikom bliže se uređuje sadržina akta kojim se uređuje postupak javne nabavke unutar naručioca. Internim aktom u skladu sa Zakonom naročito se uređuje način planiranja nabavki (kriterijumi, pravila i način određivanja predmeta javne nabavke i procenjene vrednosti, način ispitivanja i istraživanja tržišta), odgovornost za planiranje, ciljevi postupka javne nabavke, način izvršavanja obaveza iz postupka, način obezbeđivanja konkurencije, sprovođenje i kontrola javnih nabavki i način praćenja izvršenja ugovora o javnoj nabavci.

Navedeni Pravilnik iako se čini kao formalnost značajan je sa više aspekata, počev od toga da se upoznavanjem sa pravilnikom ponuđači mogu upoznati sa specifičnostima rada naručioca (rad pisarnice, aktivni mailovi, aktivni brojevi faksa), do toga da u konkretnoj situaciji službenik za javne nabavke mora postupati u skladu sa Pravilnikom, a da on sam mora biti u skladu sa zakonom, i tako dalje.

Pomenuti član 22. precizira da su naručioci dužni da interni akt objave na svojoj internet stranici.

Napomena: naručioci koji nemaju internet stranicu nemaju obavezu objavljivanja na istoj shodno važećim rešenjima zakonodavca.

Da li ste Vi objavili svoj Interni aktP