SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Istraživanje tržišta i obaveza njegovog dokumentovanja


Šta su obaveze naručioca?

Procenjena vrednost javne nabavke mora biti zasnovana na sprovedenom ispitivanju, istraživanju tržišta predmeta javne nabavke, koje uključuje proveru cene, kvaliteta, perioda garancije, održavanja i sl. i mora biti validna u vreme pokretanja postupka.

Kako se vrši istraživanje tržišta?

U zavisnosti od predmeta nabavke istraživanje tržišta se može vršiti na različite načine, upitima potencijalnim ponuđačima, odnosno društvima koja se bave predmetnom delatnošću, pretragom interneta, upoređivanjem ukupnim troškova koje je predmet nabavke nosio u toku prethodne poslovne godine sa očekivanim poslovnim kretanjima, pa u pojedinim situacijama čak i obilaskom lokacija privrednih subjekata i ličnim uvidom u predmet našeg interesovanja.

Istraživanje tržišta samo po sebi čini se nije sporno, te nema problema u njegovom sprovođenju, odnosno, problemi koji postoje su uobičajeni za rad naručioca: nedostatak vremena, loše raspoređivanje kadrova, i slično. Međutim, analizom izveštaja DRI koji se odnose na kontrolu primene Zakona o javnim nabavkama uočili smo da postoji izvestan problem kod većine naručilaca u dokumentovanju ovih aktivnosti.

Tako, kao zamerku najčešće vidimo:

Postupak ispitivanja odnosno istraživanja tržišta nije u potpunosti dokumentovan, zbog čega se ne može utvrditi na koji način su određene procenjene vrednosti javnih nabavki u pojedinim postupcima.

Preduzeće nije predočilo dokaze o načinu na koji unutrašnje organizacione jedinice vrše ispitivanje, odnosno istraživanje tržišta, radi utvrđivanja procenjene vrednosti pojedinačnih javnih nabavki, zbog čega se DRI nije mogla uveriti da je kontrolisano preduzeće u potpunosti postupilo u skladu sa članom 64. stav 3, u vezi sa članom 16. stav 1, tačka 1) i članom 20. stav 1 Zakona o javnim nabavkama.

Kako biste izbegli greške, dajemo Vam praktične savete kako na odgovarajući način da dokumentujete ono što ste uradili prilikom istraživanja tržišta:

  1. Ukoliko ste tržište istraživali pretragom interneta, odštampajte stranice, posebno cenovnike i druge akte iz kojih ste utvrdili procenjenu vrednost i sačinite službenu belešku o tome
  2. Ukoliko ste slali upite potencijalnim ponuđačima, sve emailove odštampajte i arhivirajte uz tu konkretnu nabavku, odnosno, sačinite službenu belešku i o tome
  3. Ako ste učinili korak više, i otišli na lokaciju potencijalnih ponuđača, napravite fotografije onog što ste istraživali i njih priložite kao dokaz, ali i o ovakovm odlasku „na teren“ sačinite službenu belešku

Vodite računa o tome da datum službene beleške bude datum koji prethodi datumu izrade plana, odnosno datumu izmene plana, ukoliko je došlo do promene procenjene vrednosti takve da je plan morao biti izmenjen

Za svaki vid pomoći, Institut za javne nabavke Vam je na raspolaganju!