SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Novi zakon unapređuje transparentnost javnih nabavki


Novi Zakon o javnim nabavkama koji je danas stupio na snagu, podići će transparentnost postupaka i raspolaganja novcem na viši nivo, saopštio je NALED i naveo da je vrednost javnih nabavki prošle godine bila 440 milijardi dinara

NALED ocenjuje da će sve buduće nabavke morati da budu realizovane u potpunosti elektronskim putem preko novog Portala javnih nabavki što znači da će svi učesnici u postupku imati dostupne informacije na klik.

To je, kako navode, prvi korak u vraćanju poverenja u sistem nabavki kroz koji se prometuje nešto više od osam odsto BDP-a Srbije. Udruženje Ponuđači Srbije i NALED podržaće Kancelariju za javne nabavke, u projektu Javno-privatni dijalog za razvoj, da kroz obuke i izradu smernica za primenu zakona upozna što više aktera sa novinama.

NALED podseća da su najveći naručioci nabavki republička javna preduzeća - 128 milijardi dinara, zdravstvene i socijalne ustanove - 90 milijardi, lokalne samouprave - 67 milijardi, lokalna JP - 65 milijardi i organi državne uprave - 63 milijarde.

Dosadašnja neadekvatna primena zakona dovodila je do ograničavanja konkurencije, demotivisanja ponuđača i smanjenja poverenja u pravni sistem.

Veća konkurencija u nabavkama donosi bolji kvalitet uz niže cene, ali je u prošloj godini prosečan broj ponuđača u postupcima bio tek 2,5 što je najniže u poslednjih sedam godina i najniži u regionu.a