SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Počela primena Zakona o javnim nabavkama: Šta to tačno znači za vašu firmu


Kraće vreme i manji troškovi učešća u postupcima javnih nabavki

Zakon o javnim nabavkama počeo je da se primenjuje 1. jula, a očekuje se da će pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova pripreme ponuda podstaći mala i srednja preduzeća da povećaju učešće na tržištu javnih nabavki, unaprediti konkurenciju i povećati prosečan broj ponuda u postupcima javne nabavke uz racionalno trošenje javnih sredstava.

Komunikacija i razmena podataka u postupku javne nabavke između naručioca i ponuđača u potpunosti je digitalizovana, a realizuje se preko Portala javnih nabavki što će unaprediti transparentnost, efikasnost i ekonomičnost postupaka.

Skupština Srbije usvojila je u decembru 2019. godine Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. januara 2020. godine. Cilj donošenja novog propisa je potpuno usaglašavanje zakonodavnog okvira u oblasti javnih nabavki sa Direktivama Evropske unije i njihovo puno sprovođenje u praksi.

Privredna komora Srbije je jedina poslovna asocijacija, koja je bila uključena u rad Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o javnim nabavkama, pored predstavnika Ministarstva finansija, Uprave za javne nabavke i Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.