SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Novi portal javnih nabavki prekida lošu praksu naručilaca


Nakon praznika Kancelarija za javne nabavke upozorila naručioce na odredbe vezane za planiranje i sprovođenje postupaka javnih nabavki

U 2021. godini moguće je objaviti oglas o javnoj nabavci i pokrenuti postupak javne nabavke samo za javne nabavke koje su predviđene godišnjim planom javnih nabavki za 2021. godinu, a ne i za javne nabavke predviđene godišnjim planom javnih nabavki za 2020. godinu.

Ovako glasi tekst obaveštenja koji je na novom Portalu javnih nabavki osvanuo već u prvim danima januara. Ovim će se čini se, prekinuti loša praksa naručilaca da sprovode nabavke u toku tekuće godine tako što se pozivaju na plan nabavki iz prethodne.

Naime, shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama naručilac je dužan da donese godišnji plan javnih nabavki, da ga objavi u roku od 10 dana od dana donošenja, te da u istom roku objavljuje sve njegove izmene i dopune.

Plan javnih nabavki sa aspekta ponuđača višestruko je značajan. Pre svega, uvidom u plan ponuđači se upoznaju sa procenjenom vrednošću planiranih nabavki, odnosno sa maksimalnim iznosom predviđenih sredstava za nabavku tog konkretnog predmeta. Pored toga, iz plana je moguće uočiti okvirno vreme pokretanja postupka, što za ponuđača znači pravilno planiranje i raspodelu resursa, planiranje nabavke i planiranje kadrova neophodnih za realizaciju iste. Na kraju, plan nabavki značajan je i za celokupnu javnost budući da se iz njega mogu videti sve one nabavke koje će biti aktuelne, proceniti njihova opravdanost. Neretko je upravo pritisak javnosti bio presudan da se od nekih nabavki odustane, da se izvrši nova procena vrednosti i slično.

I ukoliko se pitate šta je u konkretnim odredbama sporno, imajući u vidu da su jasne i precizne, odgovorili bismo ništa. Osim možda jedne stvari - tumačenja istih od strane službenika za javne nabavke.

Svedoci smo situacija da se u maju tekuće godine sprovodi nabavka obuhvaćena planom za prethodnu. Svedoci smo nabavki koje uopšte nisu bile predviđene planom. Svedoci smo nabavki čija je procenjena vrednost i te kako veća od tržišne. Sveodci smo bahatom trošenju novca svih građana. Ovim saopštenjem Kancelarija se trudi da tome stane na put.

Ali, da li je to dovoljno?

Uvidom u portal javnih nabavki i nabavke objavljene u periodu od 01.01. do dana pisanja ovog teksta utvrdili smo da je samo Elektroprivreda Srbije objavila desetak nabavki sa pozivom na plan iz 2020. godine.

Čini se da pisanje saopštenja isto kao i pisanje bilo kakvog propisa nije dovoljno, već da se aktivno mora raditi na primeni onoga što je napisano. Ne tako davno, ista ta Kancelarija navela je u jednom od svojih saopštenja da će se u novi plan unositi samo nabavke koje nisu realizovane po starom zakonu, a svedoci smo da to baš i nije bio slučaj što je izazvalo opštu konfuziju oko primene zakona.

Dakle, svako saopštenje, svaki propis, svaka odluka mora biti realizovana da bi imala efekta. Sistem mora postojati i mora se poštovati, a zaposleni kod naručilaca moraju shvatiti da iznad njihove odluke mora stajati zakon. Do tada, pisanje saopštenja nije ništa drugo do pokušaj da se javnost uveri da Kancelarija zaista vrši monitoring. Kada bude počela da ga vrši, znaćemo.