SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Naručioci ponavljači


Priču o zabrani usitnjavanja nabavke znaju i vrapci na grani. Jedina draža od nje im je priča o nabavci male vrednosti i podeli na partije. I mada je aktuelni Zakon o javnim nabavkama već na zalasku, čini se da se i tokom njegove višegodišnje primene pojedini naručioci nisu upoznali sa njim u potpunosti.

Tako uvidom u plan nabavki jednog od naših najvećih naručilaca, koji se inače bavi prevozom putnika, tri stavke u planu možete videti ponovljene na još jednom mestu- u delu nabavki na koje se zakon ne primenjuje. Dakle tri različite nabavke na po dva mesta. U prvi mah se čini da vidite duplo, zatim da niste dobro shvatili predmet nabavke, a nakon toga- hladan tuš! Nabavka procenjene vrednosti 500.000,00 dinara kao nabavka na koju se Zakon ne primenjuje!

Ako izuzmemo da je ovaj naručilac na testu poznavanja Zakona o javnim nabavkama dobio negativnu ocenu, sasvim ste u pravu ako ste uvideli da prema članu 39. ZJN, stav 2 koji izuzima taj iznos od procenjene, govori o situaciji kada ukupna vrednost istovrsnih nabavki na godišnjem nivou takođe ne prevazilazi 500.000,00 dinara.

Za naručioca koji u jednom postupku sprovodi nabavku male vrednosti, a u drugom za ista dobra, istu ORN oznaku, ali za vrednost od 500.00,00 dinara, izopštava postupak, ovako nešto predstavlja najgrublji prekršaj!

Da li iz neznanja, ili pune namere, ali tek svega nekolicina naručilaca nije činila ovakve greške (to ne znači da nisu uočene greške druge vrste).

Novine koje sa sobom donosi novi Zakon o javnim nabavkama, povećavaju prag za primenu zakona za dvostruko, u nekim oblastima čak i višestruko, pri čemu on već sada za one koji su "pali" na testu aktuelnog Zakona, predstavlja raj za ovakve situacije i izbegavanje transparentnih nabavki.