SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Mnogo pitanja o tenderu i nabavci džipova za "Oko sokolovo", Vesić ne odgovara


Nepropisno parkirani automobili po Beogradu od nedavno su na skeneru novih džipova komunalne policije, ali na skeneru je i tender kojim su ta vozila nabavljena

Odbornici opozicione Narodne stranke tvrde da su kupljeni polovni "lend roveri" i sumnjaju da su deo kontigenta koji je firma GIM prošle godine poklonila MUP-u, a iz Transparentnosti Srbija poručuju da je javna nabavka raspisana sa ciljem da posao dobije određeni ponuđač.

Da li je "Oku sokolovom" nešto promaklo ili je namerno zažmurilo? Gradski "roveri" nabavljeni, neki kažu i registrovani, prošle godine, a tek sada se voze, a jedna od firmi konzorcijuma koji je učestvovao na tenderu bavi se prodajom polovnih automobila ne starijih od godinu dana.

Odbornik opozicione Narodne stranke Miloš Pavlović tvrdi da nova vozila komunalne policije nisu nova i sumnja da su tih 18 džipova deo u javnosti poznatog poklona od 49 "lend rovera".

"Postoji mogućnost i da je reč o nabavci vozila koja je išla preko firme GIM, koja je izvršila donaciju MUP-u, imajući u vidu da se radi o istom modelu vozila koja su snimljena prošle godine kada je otvorena ta afera nabavke vozila koja je za potrebe MUP finansirao ne znamo iz kojih razloga GIM, a svi znamo s kim je povezana", tvrdi Miloš Pavlović, odbornik Narodne stranke.

Pavlović je zbog, kako kaže, brojnih spornih detalja, podneo zahtev sekretarijatu za poslove komunalne policije za pristup informacijama od javnog značaja.

Dok on čeka odgovor, Transparentnost Srbija pročešljala je konkursnu dokumentaciju i poručila da ključ problema leži u definisanju uslova, odnosno traženih karakteristika vozila.

"Kad se ima u vidu da ove automobile u Srbiji prodaje samo jedna firma, 'British Motors', to znači da je javna nabavka raspisana sa ciljem da posao dobije upravo taj ponuđač i činjenica je da je i podneta samo jedna ponuda. Sa stanovišta načela javnih nabavki, pre svega principa nediskriminacije i konkurencije, očigledno je da je naručilac postupio nepravilno kada je kreirao konkursnu dokumentaciju. Međutim, simptomatično je da ni jedna od firmi koje prodaju potencijalno konkurentska vozila, nije tražila izmenu konkursne dokumentacije, što ukazuje da su i konkurenti pretpostavili da je dobitnik posla predodređen. Da je zahtev za zaštitu prava uložen, javna nabavka bi nesumnjivo bila poništena", tvrdi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Na navode da su vozila polovna, da su možda deo GIM-ovog poklona, da je konkursna dokumentacija pravljena za određenog ponuđača, tražili smo komentar zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji nije odgovorio.

O tenderu je za N1 pre nekoliko dana govorio načelnik Komunalne milicije.

"Tender je raspisan još prošle godine u julu, firma koja se javila, ja ne ulazim u to koja je njihova računica da da tu cenu, tenderska dokumentacija je javna, vi možete da se obratite da izvršite uvid u tu dokumentaciju da vidite da je to istina. A koja je njihova računica, ja u to neću da ulazim", kaže načelnik Komunalne milicije.

Grad "lend rovere" nije kupio, već ih je uzeo na lizing, cena 29.000 evra, uz poruku građanima da će se brzo isplatiti.

Na tenderu je pobedila firma "British Motors" na čijem čelu je član Glavnog odobra SNS i predsednik Košarkaškog kluba "Partizan" Ostoja Mijailović.

Zakon o javnim nabavkama ne poznaje osnov da firma u vlasništvu partijskog funkcionera bude isključena iz postupka javne nabavke. A pitanje morala? Pa, izgleda da ga "oko sokolovo" nije prepoznalo ili je tu zažmurilo?