SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

„Mestimično oblačno“


Možda zvuči kao vremenska prognoza, ali ipak se radi o Izveštaju za 2019. koji je objavila Uprava za javne nabavke

Uprava za javne nabavke objavila je izveštaj o sprovedenim postupcima nabavki za 2019. godinu, i ako bismo ga sumirali u par reči rekli bismo da prosečan broj ponuda ni 7 godina od početka primene zakona ne prelazi 2,5 po javnoj nabavci, da prosečno trajanje pojedinačnog postupka ne spada ispod 50 dana, a da se broj učešća stranih ponuđača ne pomiče sa tačke na kojoj je bio 2014. godine, a da vrednost javnih nabavki nezaustavljivo raste.

U 2019. godini izveštaj o javnim nabavkama dostavilo je 4.002 naručilaca, dok je registrovana vrednost javnih nabavki iznosila 440,5 milijardi dinara, što je znatno veća vrednost u odnosu na prethodne godine. Učešće nabavki male vrednosti u ukupnoj vrednosti javnih nabavki, u 2019. godini, iznosilo je 9% što je na nivou koji je uspostavljen počev od 2014. godine.

Najveće učešće imala su državna javna preduzeća (29%), zdravstvo i socijalna zaštita (21%), javna preduzeća-lokalna samouprava (15%), organi državne uprave (14%) i gradska i opštinska uprava (15%) koji zajedno čine 94% ukupne vrednosti nabavki. Stoga pomenute kategorije naručilaca imaju prioritetan značaj za primenu mehanizama praćenja i kontrole postupaka javnih nabavki, kao i za proces unapređenja efikasnosti i ekonomičnosti u javnim nabavkama uvođenjem savremenih instrumenata kao što su okvirni sporazumi, primena kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude i dr.

Vrednost javnih nabavki u 2019. godini znatno je porasla u odnosu na prethodne godine. Najveći rast zabeležen je kad su u pitanju dobra, gde je došlo do povećanja vrednosti zaključenih ugovora u iznosu od 37.346.016.000 dinara.