SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Kako "ispratiti" pregovarački postupak?


Pregovarački postupak bez objavljivanja poziva, u skladu sa novim Zakonom, neće se više pokretati na osnovu pribavljenog mišljenja Kancelarije za javne nabavke, već će se obrazloženje o istom dostavljati naknadno. Ovo je zabrinulo mnoge ponuđače, posebno imajući u vidu isključivi rad preko Portala.

I mada je zvanično počeo sa primenom, novi Zakon i dalje ne sija u punom sjaju, tako i mnoge opcije Portala, u prvo vreme zasigurno neće biti preterano korišćene. Razlog tome je svakako potreba da se ustali određena praksa, kako na strani naručilaca, tako na strani ponuđača.

Pregovaranje putem Portala podrazumeva da naručilac poziva privrednog subjekta na pregovaranje, a privredni subjekt na osnovu poziva za pregovaranje i konkursne dokumentacije priprema i podnosi ponudu (početnu, izmenjenu, sledeću, konačnu).

Proces pregovaranja između naručioca i ponuđača o elementima podnete ponude ne sprovodi se putem Portala. Naručilac u konkursnoj dokumentaciji navodi koji elementi opisa potreba i zahtevanih karakteristika dobara, usluga ili radova predstavljaju minimalne zahteve koje sve ponude treba da ispune, kao i elemente ugovora o kojima će pregovarati i način pregovaranja.

Nakon isteka roka za otvaranje ponuda Portal automatski otvara ponude koje su podneli privredni subjekti koje je naručilac pozvao na pregovaranje (jedan ili više).
Javno otvaranje tj. pristup zapisniku o otvaranju ponuda je dostupan zavisno kako je naručilac definisao opcije o isključenju javnosti i ponuđača iz postupka javnog otvaranja (u fazi pripreme poziva za pregovaranje), tako da je pristup otvaranju ponuda i zapisniku o otvaranju ponuda dostupan naručiocu i pozvanim privrednim subjektima, dok je pristup otvaranju ponuda i zapisniku o otvaranju ponuda dostupan samo naručiocu


Ako naručilac sprovodi pregovaranje u fazama, pozvaće privrednog subjekta na podnošenje sledeće ponude.

Nakon isteka roka za otvaranje sledećih ponuda Portal automatski otvara ponude koje su podneli privredni subjekti koje je naručilac pozvao na podnošenje sledeće ponude (jedan ili više).

Ukoliko nije reč o ograničenoj javnosti, u okviru Zapisnika naručioca, zainteresovana lica moći će da preuzmu zapisnik sa otvaranja ponuda, kako bi se informisali o osnovnim podacima vezano za prispele ponude.