SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Ulična fasada Županije pred rekonstrukcijom


Gradska uprava raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju ulične fasade Županije

Pre nekoliko meseci završena je obnova unutrašnje fasade Županije, a Gradska uprava je zadnjeg dana jula objavila poziv za javnu nabavku za rekonstrukciju ulične fasade zgrade Gradske uprave.

Zgrada Bačko-bodroške županije, danas Gradske uprave Grada Sombora izgrađena je pre više od dva veka. Zgrada je bitno izmenjena i dograđena 1882. godine. Glavna fasada pre Trgu Cara Uroša trebalo bi da bude rekonstruisana, jer je malterski sloj na spratovima postao nestabilan, a dotrajala je i stolarija.

Javnom nabavkom predviđena je detaljna rekonstrukcija i restauracija ulične fasade, čime bi trebalo da bude sačuvan, odnosno obnovljen sadašnji izgled. Planom radova predviđeno je obijanje dotrajalog maltera, pregled ornamenata i njihovo ponovno učvšrćivanje po potrebi, odnosno izrada novih. Luneta grba na centralnom delu ulične fasade biće demontirana i izrađena nova sa grbom Grada Sombora. Tu se originalno nalazio kip Svetog Pavla, zaštitnika Bačko-bodroške županije, a nakon Drugog svetksog rata svetac je zamenjen grbom SFRJ. Posle raspada Jugoslavije na mestu grba nekadašnje države postavljen je grb Sombora odštampan na limu, koji se i danas vidi i koji vidno ne pristaje zgradi Županije. Drvena ulazna vrata, kao i vrata sa leve i desne strane će biti restaurirana, a biće zamenjeni i prozori. Županije će dobiti i novo dekorativno osvetljenje. Vrednost javne nabavke je 25 miliona dinara.

Javna nabavka otvorena je do kraja avgusta, a kompletan javni poziv može da se preuzme na zvaničnom sajtu Grada Sombora.