SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Grad Niš raspisao tender za izvođača radova na izgradnji akva-parka na Loznom kalemu


Deset godina nakon prvih najava da će na Loznom kalemu kraj Niške Banje biti izgrađen akva-park, raspisana je javna nabavka za izvođača radova ovog kompleksa koji će biti građen o trošku građana. Grad Niš traži firmu koja će uraditi tehničku dokumentaciju i izvesti radove na prvoj fazi, a sporazum će potpisati sa jednim ponuđačem na period od 3 godine

Da će se akva-park biti gradska investicija, a ne privatnika, odlučila je nova gradska vlast krajem prošle godine, a iz opozicije njegovu izgradnju okarakterisali kao nepotrebnu.

Akva-park je najavljen kao najveća investicija u ovoj godini, ali se rebalansom ovogodišnjeg budžeta umanjio iznos predviđen za njega sa pola milijarde na nešto više od 120 miliona. Prema planu, u naredne tri godine iz budžeta Niša biće izdvojene 2 milijarde i 41 miliona dinara za izgradnju ovog sportsko rekreativnog kompleksa.

Tender koji je danas raspisao Grad Niš, odnosno Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, predviđa izgradu tehničke dokumentacije, izvođenje građevinskih i građevinsko zanatskih radove, nabavku i ugradnju potrebne opreme. Rok za podnošenje prijava je 26. oktobar, kada će i biti otvorene ponude.

Prema idejnom rešenju, koje je uradio ADS Energo koncept d.o.o. iz Novog Sada, kompleks akva-parka nalaziće se na potezu Lozni kalem, na površini od oko 5,4 hektara i biće namenjen za maksimalno 3.400 posetilaca na dnevnom nivou.

Idejni projekat predviđa i zatvoreni objekat površine preko 2.000 kvadrata u kojem će se nalaziti bazeni, spa centar, hidromasažne kade, masažni blok, kao i restoran. Upravo je ovaj objekat namenjen za korišćenje tokom cele godine, dok će se ostatak kompleksa koristiti samo leti.

Na skoro 2.000 kvadratnih metara biće vodene površine – bazeni sa talasima, toboganima i drugim atrakcijama.

U prvoj fazi izgradnje se previđaju radovi na zatvorenom objektu, pomoćnoj zgradi, bazenu sa talasima, rekreativnom i vitality bazenu, lenjoj reci i mašinskoj sali.

Podsetimo, priča o izgradnju akva-parka počela je 2010. godine kada je to zemljište od Grada kupio "Italnis" da bi na tom prostoru bio izgrađen akva-park. Početkom 2013. godine "Italnis" je odustao od investiije, a Nišu vraćena ta parcela.

Potom je 2016. memorandum potpisan sa crnogorskom firmom i to nekoliko dana pre lokalnih izbora. Kasnije, kada je Grad raspisao javni poziv niko, pa ni ta firma, nije se javila i pokazala interesovanje da gradi.