SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Izabran izvođač radova za prvu deonicu auto-puta Niš - Merdare


Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će izgradnja auto-puta Niš - Merdare početi avgusta, tek sada je izabran izvođač radova za prvu fazu od Merošine do Beloljina - beogradska i austrijska kompanija Strabag, piše u obaveštenju Koridora Srbije. Radovi će koštati oko 22,5 miliona evra, što je za 2 miliona evra viša cena od početne procenjene vrednosti radova.

Gradnja “Auto-puta mira”, koji posle Merdara nastavlja ka Prištini, a onda ka Albaniji - Tirani i dolazi do Drača, najavljena je još 2015. godine. Nedavno je i predsednik Srbije najavio početak radova za avgust, ali su tek pre tri dana posao za prvu deonicu od Niša do Beloljina dobile firme Strabag AG iz Austrije i beogradska Strabag.

Izgradnja drugog kolovoza i rekonstrukcija postojećeg približne dužine 5,1 km između petlje Merošina i petlje Merošina 1, uključujući i izgradnju mostova, petlje Merošina 1, nadputnjaka, propusta, lokalnih puteva i druge pripadajuće radove - piše u obaveštenju.

Iako je za tu deonicu planirano oko 20 miliona evra, što je i procenjena vrednost radova, u Obaveštenju za dobrovoljnu prethodnu transparentnost Koridora Srbije piše da je ukupna vrednost nabavke bez PDV-a oko 22,5 miliona evra, odnosno 2.655.565.908 dinara.

Tender za izgradnju prve faze od Niša do Pločnika, odnosno sela Beloljina je raspisan marta, a u obaveštenju Koridora piše da je ugovor dodeljen bez objavljivanja javnog poziva, te da je javna nabavka izuzeta od primene Zakona o javnim nabavkama.

Reč je o nabavci radova koja se sprovodi u skladu sa Vodičem za nabavke (EIB’s Guide to Procurement, Septembar 2018) za projekte finansirane od strane Evropske investicione banke (EIB), radi realizacije projekta koji se finansira iz sredstava zajma... - objašnjavaju.

Podsetimo, auto-put, kada bude sagrađen, trebalo bi da poveže Niš i Drač, a ukupna dužina puta Niš - Merdare je 77 kilometara. Sa kosovske strane od Merdara do Prištine bi trebalo da se izgradi još 22 kilometra, čime bi se povezala čitava deonica do Drača.

Inače, izgradnja tog puta je prolongirana više puta prethodnih godina, pa se i početak radova odlagao, počev od 2018. godine. Njegova izgradnja, podsetimo, najavljena je još 2015. godine na sastanku tadašnjih premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.