SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske predat Tužilaštvu


Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), nakon kriminalističke obrade u Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog sumnjivih javnih nabavki, predat je u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva, saopšteno je iz MUP-a u četvrtak, 16. septembra.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) je po cijenama višestruko višim od tržišnih vršio javne nabavke na početku pandemije, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Republičkom javnom tužilaštvu ovog bosanskohercegovačkog entiteta u četvrtak, 16. septembra.

Odgovor je upućen nakon što je Zeljković priveden u srijedu navečer u Banjaluci, a ranije tog dana je Policija RS uhapsila Slavka Bojića, Sašu Markovića i Dragana Dubravca zbog sumnje na zloupotrebe u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca.

Zeljković, Bojić, Dubravac i Marković se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, vezano za postupke javnih nabavki koje je provodio Institut za i nalaze se na ispitivanju u Tužilaštvu.

Tužilaštvo planira da odredi pritvor za sve četiri uhapšene osobe zbog spornih javnih nabavki, rekao je za RSE Miloš Stevanović, advokat Slavka Bojića i Saše Markovića, te poručio da će se boriti protiv mjera pritvora, jer su, kaže, svi radili u skladu sa zakonom.

"I jedan i drugi se terete da su učestvovali u postupku javne nabavke za koji navodno nisu imali licencu, pri čemu tužilac potpuno zaboravlja da su firme Slavka Bojića i Saše Markovića imale u svom konzorcijumu kompaniju koja je imala pravosnažnu licencu za prodaju medicinske opreme", tvrdi Stevanović.

Advokat ocjenjuje da Republičko javno tužilaštvo postupa krajnje represivno u ovom slučaju, da uznemiruje porodice uhapšenih. Jedna od glavnih primjedbi se odnosi na akciju hapšenja za kojom, kaže Stevanović, nije bilo potrebe.

Po pitanju fakturisanih cijena, koje su u procesu konkretnih javnih nabavki bile višestruko skuplje od tržišnih u periodu marta i aprila 2020. godine, Stevanović kaže da je "svako bio slobodan da formira tržišne cijene na osnovu uobičajenih ekonomskih načina poslovanja". Podsjeća da u tom periodu institucije RS nisu regulisale cijene medicinske opreme, kao što je slučaj sa lijekovima, gorivom i drugim najvažnijim namirnicama.

Branislav Zeljković (na slici) se javio u MUP Republike Srpske, nakon što je policija u srijedu objavila da traga za njim, kazala je Dragica Tojagić, sekretarka Republičkog javnog tužilaštva

Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva RS za RSE je kazala da su Zeljković, Bojić, Dubravac i Marković na ovaj način iskoristili vanredno stanje koje je bilo proglašeno na teritoriji tog entiteta i pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 790.000 konvertibilnih maraka (395.000 evra).

U spornim nabavkama su, između ostalog, nabavljane zaštitne maske, koje su Institutu po komadu fakturisane po cijeni od 6,90 KM (3,45 evra), a nabavljane po cijeni od 0,36 KM (0,18 evra).

Zaštitna odijela su takođe nabavljana po višim cijenama. Jedno odijelo je plaćeno 50 KM (25 evra), a nabavna cijena je 22,50 KM (11,25 evra).