SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Fakulteti mesecima bez softvera za proveru plagijata jer je istekla licenca


U Srbiji na univerzitetima trenutno ne može da se obavi potpuna detekcija i provera plagijata doktorskih disertacija zbog nedostatka softvera sa validnom licencom.
U odgovoru koji je nova.rs dobila od Ministarstva prosvete, navodi se da je, s obzirom da je isteklo važenje ove licence, Ministarstvo 4. novembra 2021. godine pokrenulo postupak javne nabavke za njeno pribavljanje, koji je u toku.
"Nakon okončanja postupka javne nabavke, biće zaključen odgovarajući ugovor, nakon čega će ova licenca biti dostavljena na korišćenje univerzitetima u Srbiji", navode iz Ministarstva prosvete.
Iz resornog Ministarstva podsećaju da je na osnovu njihove inicijative Vlada Srbije 13. avgusta 2020. godine odlučila da se pribavi licenca softvera za detekciju plagijata doktorskih disertacija.

U međuvremenu, licenca je istekla, a nabavka nove se očekuje. Na društvenim mrežama, brojni korisnici ukazivali su na posledice koje nedostatak softvera može da ima po akademce.

"Uzročno-posledično će mi sestra ostati bez postdoktorskih studija, jer ne može da doktorira na vreme bez takve provere, a ne žele da joj dozvole da sama plati iz svog džepa", jedan je od navedenih primera, navodi nova.rs.

O tome da je Srbiji neophodan takav softver najbolje svedoči činjenica da je i doktorat ministra finansija zvanično proglašen plagijatom, nakon dugogodišnjih procedura i dokazivanja.