SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

DOKTORATI ČEKAJU PROVERU


Kontrola odložena zbog procedure javne nabavke

Nekoliko desetina doktoranada koji čekaju proveru originalnosti svojih disertacija naredne nedelje mogu da očekuju okončanje procedure. Vlada Srbije bi već na narednoj sednici trebalo da da zeleno svetlo Ministarstvu prosvete za pribavljanje licence za softver, a odmah posle toga svi postupci prekinuti 10. januara zbog isteka licence biće nastavljeni.

Licenca za pristup softveru za originalnost doktorskih disertacija istekla je još početkom septembra prošle godine. Ministarstvo je u novembru sprovelo javnu nabavku koja je uspešno završena, ali doktorati su i dalje na čekanju, pišu "Večernje novosti".

- Jedan ponuđač se javio kao i prošle godine. U trenutku kada je proces priveden kraju, dobili smo u novembru uslovni pristup dok se ne okonča još nekoliko koraka. Međutim, pošto to nije završeno opet nam je pristup ukinut 10. januara - kažu u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".

Kako navode u ovoj ustanovi krediti su potrošeni još početkom septembra prošle godine i do novembra su disertacije čekale. Za vreme uslovnog pristupa provereno je oko 120 zaostalih doktorata:

- Od 10. januara je na čekanju manji broj disertacija, ali pošto je to onlajn pristup, ne možemo da proverimo ni rezultate i imamo uvid u kompletne informacije. Kada dobijemo kredite vrlo brzo ćemo proveriti sve. Ovo nije problem samo našeg, već i ostalih državnih i privatnih univerziteta.

U 2020. je prvi put pokrenuta javna nabavka da se objedinjenom nabavkom za sve univerzitete omogući pristup softveru za proveru originalnosti.

- Dobili smo povoljnije cene, ali su druga formalna pitanja ostala nerešena. Ovo je više proceduralno birokratski problem - navode u Univerzitetskoj biblioteci.

Uskoro potpisivanje ugovora

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potvrdili su da je na njihovu inicijativu Vlada 13. avgusta 2020. donela zaključak kojim je odlučila da se pribavi licenca softvera za detekciju plagijata doktorskih disertacija:

- Pribavljanje ove opreme je u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast javnih nabavki. S obzirom na to da je isteklo važenje ove licence 4. novembra prošle godine, pokrenut je postupak javne nabavke i on je sada u završnoj fazi. Sledi još potpisivanje ugovora.