SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Zašto su procenjene vrednosti u Skupštini bile stroga tajna?


Procenjena vrednost pranja zavesa, tepiha i prozora u Narodnoj Skupštini više nije tajna

Portali u Srbiji jedva su dočekali skidanje vela tajne sa procenjene vrednosti javnih nabavki Narodne Skupštine Republike Srbije.

I to ne bilo kakvih nabavki, već onih koje su se ticale tekućeg održavanja i obuhvatale su pranje prozora, zavesa, tepiha, održavanje roletni i venecijanera i slično.

I dok se logici čini neverovatnim da se škatljivom i osetljivom smatra vrednost za nabavke održavanja, bezuspešno smo pokušavali da pronađemo opravdanost tajnosti takvih iznosa.

Istina, ili izazov? Koja je cena pogleda kroz čist prozor i mirišljavu zavesu?

Od tajne do 5 miliona put je kratak- jedna nabavka. Kada na to dodamo PDV, dolazimo do računice koju su pokrenuli i mnogi portali, a to je, po 6 miliona za pranje prozora i zavesa, zatim, za održavanje roletni i venecijanera, kao i nabavku koja se tiče pranja tepiha i mermernih podova. Obzirom da su cene date po kvadratu, ostaje da se vidi koliko će zavesa, tepiha i roletni biti oprano za taj iznos. Jedno je sigurno, Skupština će odisati svežinom.

U nastavku, prosleđujemo Vam statistiku ovog naručioca.

Za prethodnih 12 meseci, Narodna Skupština sprovela je ukupno nabavke, sa prosečno 2,9 ispravnih ponuda po nabavci. Na adresu Narodne Skupštine prispelo je ukupno 140 ponuda, od kojih je najniža zabeležena vrednost ponude iznosila 443,00 dinara, dok je najskuplja ponuda bila u iznosu 29.886.945,50 dinara.