SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Uskoro rekonstrukcija spomenika na Trgu Republike


Radovi na Trgu republike trebalo bi, prema najavama, da budu završeni do 1. septembra, a nakon toga će biti rekonstruisan spomenik knezu Mihailu.
U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju grada, kako saznaje blic.rs, radi se elaborat, nakon čega će na posao stupiti i stručnjaci iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U Direkciji su nam samo kratko rekli da su "u toku pripremne aktivnosti za sprovođenje postupka javne nabavke za sanaciju spomenika na Trgu republike.

- Prema porceduri, Direkcija za građevinsko zemljište radi na eleboratu procene oštećenja i programu restauracije koje zatim mi treba da odobrimo kako bi se moglo početi sa radovima na spomenika – objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika.

Dok se čeka elaborat, očišćen je postament za konjanika, na kom su uočena brojna oštećenja od grafita, nalepnica i žvaka, a napravljena su i nova postolja obložena veštačkim kamenom.

Poslenje popravke spomenika rađene su pre sedam godina, a u Zavodu kažu da on, za razliku od Pobednika na Kalemegdanu, koga takođe očekuje rekonstrukcija, najverovatnije neće morati da bude demontiran i izmešten, nego će se popravke raditi na licu mesta.

Na bronzanoj skulpturi iz 1882. godine, radu italijanskog vajara Enrika Paca, takođe su primećena manja oštećenja.

- Bronzana skulptura ima naslage kao posledicu zagađenja spoljašnje sredine i atmosferskih uticaja, kao i pukotine kroz koje prolazi voda i ulazi u zidano jezgro spomenika, te preko obloge od kamena ide ka površini – rekli su u Zavodu i dodali da će "diskolaracije bronzanih delova spomenika najverovatnije ostati pošto su to trajna oštećenja".