SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Tehnologija u nabavkama


Dobro poznata hrpa papira u pripremi ponude za javnu nabavku uskoro će postati samo prošlost, a korišćenje tehnologije u javnim nabavkama nam upravo to omogućuje

Tehnologija nam omogućava da sagledamo ceo životni ciklus nabavke, od planiranja do dodele ugovora, preko upravljanja dobavljačima i ugovorima. Dakle, ona omogućuje celokupno upravljanje i nadzor nad procesom nabavke, od obezbeđivanja ciljeva javne politike poput transparentnosti do stvaranja dobre prakse.

Vlade širom sveta troše gotovo 10 biliona dolara za kupovinu dobara i usluga, a na tehnologiju u ovim procesima nabavke sve više gledaju kao na način transformacije svakog procesa, od vizuelizacije potrošnje i istraživanja tržišta, do angažovanja dobavljača. Preduzimanjem nekih od koraka koji idu ka uvođenju tehnologije mogu se ostvariti uštede u potrošnji koje se mogu kretati od 5 pa do neverovatnih 35%. Uštede se obično pokreću kominacijom sistema, procesa i organizacionih poboljšanja koja olakšavaju donošenje odluka i realizaciju ugovora.

  • U novom broju newslettera odgovorićemo na pitanja:
  • Šta je tehnologija u nabavkama i zašto je važna?
  • Koje vrste tehnologija nabavke postoje i kako mogu pomoći ponuđačima?
  • Koji su primeri dobre prakse?