SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Tajna Nemanjinog spomenika: Vajar skuplja račune, vlast ćuti, a šta kaže zakon


Nakon spomenika Stefanu Nemanji, zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljuje da će ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov ponovo biti angažovan za radove u Beogradu. Ovoga puta uređivaće park, ali se ne zna tačno koji. I dok vlast javno govori o budućim urbanističkim planovima i dalje ne otkriva koliko košta spomenik velikom županu, koji je pre skoro mesec dana svečano otkriven na Savskom trgu.

Igra bez granica. Tako ukratko glasi odgovor na pitanje – koliko košta spomenik Stefanu Nemanji. Predstavnici države su o tome ćutali kada je konkurs bio raspisan, ali i kada je javna nabavka bila završena. Ćutali su i kada su radovi počeli, ali i po njihovom završetku. Gradonačelnik Zoran Radojičić se oglasio na Božić, poručivši da ne zna koliko spomenik košta. Cenu spomenika velikog župana nije otkrio ni predsednik Aleksandar Vučić, iako ga je krajem januara svečano otkrio. Nejasno je ostalo i iz koje kase je spomeniik finansiran.

„Grad Beograd nije platio izradu spomenika i kada sve bude završeno Vlada Srbije će naravno da objavi cenu“, rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda 13. novembra 2020.

Krajem decembra, N1 je imao uvid u podatke carinske dokumentacije, koji su pokazali da spomenik građane za sada košta najmanje devet miliona evra. Iako te navode gradska vlast nije demantovala, cena spomenika nije bila otkrivena ni pred Novu godinu.

„To je isto kao da pitate koliko je koštao Hilandar ili koliko je koštala Žiča ili Studenica, neke se stavri za naš narod rade za vekove“, rekao je Vesić 28. decembra.

A spomenik koji je napravljen za vekove, finansira se parama građana.

„Zahtev vajara je bio da se cena spomenika ne objavljuje do završetka radova“, rekao je Vesić 27. januara.

Da li to može po zakonu, da vajar traži da tako nešto bude tajna?

„Naravno da može, zakon to dozvoljava“, odgovorio je Vesić.

U međuvremenu, oglasili su se stručnjaci, koji su poručili da je država prekršila Zakon o javnim nabavkama, koji propisuje da cena ne sme da bude tajna.

A nakon dugog čekanja, ruski vajar je pre nekoliko dana obišao spomenik, ali nije otkrio koliko je para dobio za svoj rad.

„Gospodin Vesić vam neće reći istinu, neću ni ja reći istinu, evo krstim se, zato što ja zaista ne znam koliko sam novca potrošio za ovaj spomenik, jer mi još uvek pristižu računi, koje ja još uvek plaćam“, rekao je 13. februara Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika.

Vajar kaže da još uvek nije isplaćena cela figura i da ne zna koliko je još zaradio.

A domaći stručnjaci poručuju da je nedopustivo, što se još uvek ne objavljuje koliko košta spomenik na Savskom trgu.

„Govorimo o jednom faraonskom pristupu kulturi gde se vlast pojavljuje kao Bogom dana bukvalno i ona odlučuje o svemu, pa čak i o tome koliko će jedan ovakav projekat da košta i na koji način će se to izvoditi i niko ne sme ništa ni da pita, to je poenta“, kaže Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti.

„Neko je iz gradske uprave ili gradska uprava kao takva, preuzela grad, proglasila se vlasnikom i nama kao podstanarima naplaćuje kiriju i ostale dažbine i radi sa gradom ono što je njima u interesu ne pitajući nas ništa, tako je i sa spomenikom“, kaže Đorđe Bobić, bivši gradski arhitekta.

Inače, Vlada Srbije je donela odluku da cena spomenika bude tajna do 2023. A da li će građani sve detalje saznati tada, ili će predstavnici države promeniti odluku?