SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Raspisan tender za restauraciju utvrđenja Stari Ras


Republički zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je tender za nabavku konzervatorsko-restauratorskih radova na spoljnim licima zapadnog i severnog bedema utvrđenja Stari Ras, za šta su opredeljena sredstva u iznosu od četiri miliona dinara.

Naručilac ističe da je za potrebe izvođenja pomenutih radova najpre neophodno raščistiti prilaz i prostor ispred bedema za pristup vozilima sa građevinskim materijalom, odnosno poseći rastinje i ukloniti šut i rasuti kamen.

Takođe, potrebno je izvršiti uklanjanje nasipa uz bedem koji nastao obrušavanjem kamena sa lica i jezgra bedema i nasute zemlje, čija je visina oko jednog metra.

“Kamen koji je dobar za ponovnu ugradnju izvođač je dužan da kubicira u neposrednoj blizini bedema, a iskopanu zemlju i šut odvozi na gradsku deponiju”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Dodaje se i da za izvođenje radova izvođač mora da nabavi kamen iz obližnjeg kamenoloma i dopremi ga na gradilište, kao i da obezbedi cement, kreč i pesak.

“Za zidanje se koristi agregat, a za dersovanje pesak koji mora biti čist, bez organskih i muljevitih sastojaka”, zahtev je naručioca.

Što se tiče konzervatorsko-restauratorskih radova, u tenderskoj dokumentaciji se navodi da se zidanje lica bedema vrši se postojećim, obrušenim blokovima kamena u donjoj zoni dok će se za zidanje gornjih zona koristiti i novi kamen.

“Zidanje obrušenog dela bedema (mase zida) vrši se od postojećeg i novog sitnijeg kamena, popunjavajući prostor između zdravog jezgra zida i ozidanog lica zida u produžnom malteru u svemu prema postojećoj strukturi. Zidanje nedostajućeg lica zida na delu bedema sa dobro očuvanim jezgrom, izvodi se lomljenim kamenom u produžnom malteru”, navodi se u dokumentaciji.

Sva zidanja izvode se u slogu i tehnici prema originalu, dok se za dersovanje se mora koristi beli cement.

Zainteresovani ponuđači svoje ponude mogu dostavljati do 25. maja.

Više detalja o ovom tenderu možete pronaći na sajtu www.tenderilive.com.