SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Podgorica gradi kompleks u kojem će prerađivati otpadne vode


Glavni grad Crne Gore pozvao je potencijalne izvođače radova da iskažu zainteresovanost za glavni projekat u okviru svog plana za unapređenje sistema za upravljanje otpadnim vodama. Podgorica nabavku raspisuje za postrojenja u kojima će da prerađuje otpadne vode i mulj i da ga spaljuje

Gradsko preduzeće Vodovod i kanalizacija raspisalo je javni poziv za pretkvalifikaciju za izvođenje radova koje kofinansiraju Vlada Crne Gore, nemačka razvojna banka KfW i Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji deluje uz podršku Evropske unije. Nakon što je prvobitni konkurs otkazan, Grad Podgorica ponovo traži pogodne izvođače za izgradnju kompleksa u kojem će se prerađivati otpadne vode.

Rok za podnošenje prijava je 7. avgust. Projekat je podeljen na tri komponente: fabriku za preradu 0tpadnih voda, postrojenje za preradu kanalizacionog mulja i jedinicu za njegovo kasnije spaljivanje, uz svu prateću opremu.

Sistem će opsluživati 230.000 ljudi

Vovovod i kanalizacija je u svojstvu agencije za izvršenje projekta objavila da sistem treba da pokrije materijal ekvivalentan onom koji stvara 230.000 stanovnika i da traje do 2045. godine. Neophodni dnevni obim je 49.000 kubnih metara i 13.800 kilograma po merilu BOD5. To je petodnevna biohemijska odnosno biološka potrošnja kiseonika.

Pogon za tretiranje kanalizacionog mulja u Podgorici izvlačiće gas za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije

Otpadne vode će prolaziti kroz proces aktivnog mulja s tercijarnom obradom za odstranjivanje azota i fosfora kao i kroz dezinfekciju ultraljubičastim zracima, stoji u dokumentu. Fabrika za preradu kanalizacionog mulja s anaerobnim truljenjem imaće sposobnost odvajanja biogasa za kogeneraciju odnosno proizvodnju toplotne energije i struje (CHP). Taj deo uključuje centrifugalno sušenje.

Postrojenje za spaljivanje zamišljeno je sa predsušačem, izgaranjem u fluidiziranom sloju, pročišćavanjem dimnog gasa elektrostatičkim filterom, doziranjem bikarbonata i filterom od tkanine.

Početak radova zakazan za februar

Rezultati konkursa su najavljeni za septembar, a odmah treba da usledi poziv za podnošenje ponuda.

Rok za njih će biti u decembru, a odluka bi trebalo da bude poznata u januaru. Informacije iz javnog poziva otkrivaju da je početak izvršenja projekta zakazan za februar te da treba da se završi u avgustu 2023. godine.

Unapređenje kanalizacionog sistema vredno preko 50 miliona evra

U krovnom projektu je i izgradnja glavnog kolektora, koja je počela u maju, te sekundarne kanalizacione mreže. Poduhvat je procenjen na iznad 50 miliona evra.

KfW je obezbedio kredit od 35 miliona evra, a WBIF je odobrio bespovratnu pomoć od 10,1 miliona evra. Grad se obavezao da pokrije ostatak.