SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Opština Merošina bez javne nabavke plaćala kafane i medije, utvrdili revizori


U Merošini bilo široko, a kafana se plaćala iz budžeta i bez javne nabavke

Kontrola državnih revizora utvrdila je da Opština Merošina nije raspisivala javne nabavke, niti je komisija birala najbolje ponuđače, ali je zato za ugostiteljske usluge u 2018. i 2019. godini dala skoro 3 miliona dinara na ovaj nezakonit način. Tome treba pridodati, piše u izveštaju, još toliko za reprezentaciju, ali i 877.000 za medijske usluge, takođe bez tendera. Ukupno je u te dve godine bez tendera potrošeno 9,38 miliona dinara.

Revizor je u Merošini za pomenuti period kontrolisao samo javne nabavke i rashode za zaposlene.

Utvrđeno je da Narodna biblioteka nije svoj Plan nabavki objavila na portalu, a Predškolska ustanova “Poletarac” za 2018. i 2019. godinu nije imala interni akt o bližem uređenju ovog postupka.

Ipak, najveći propusti utvrđeni su u trošenju novca građana koji su plaćanjem poreza napunili budžet, a deo tih para otišao je za kafane i to bez tendera.

Predsednik opštine za ugostiteljske usluge u iznosu od 1.585.000 dinara; 2) Opštinska uprava za: reprezentaciju u iznosu od 3.006.000 dinara, ugostiteljske usluge u iznosu od 1.370.000 dinara, medijske usluge u iznosu od 877.000 dinara i za održavanje vozila u iznosu od 996.000 dinara - piše u izveštaju revizora.

Opštinska uprava je u 2 godine koje su bile predmet kontrole, utvrdio je revizor, zaključila različite uguvore vredne oko 18,5 miliona dinara, a da pritom nisu ispoštovane procedure koje nalaže Zakon o javnim nabavkama.

Nije objavila oglase o javnoj nabavci na Portalu javnih nabavki i Portalu službenih glasila RS i baza propis; 2) nisu svi članovi komisije za javnu nabavku prisustvovali postupku otvaranja ponuda tako da nisu svi članovi komisije potpisali zapisnik o otvaranju ponuda i 3) nisu svi članovi komisije za javnu nabavku potpisali izjavu kojom potvrđuju da u predmetnoj javnoj nabavci nisu u sukobu interesa - piše u izveštaju.

Zbog loše primene zakona, loše obračunatih koeficijenata, ali i nezakonito upisivanog prekovremenog rada (po 37 sati mesečno), za plate i ostala davanja zaposlenima isplaćeno je 2,2 miliona dinara više nego što je trebalo u 2019. godini.

Jedna od zanimljivijih stavki izveštaja je i nezakonita raspodela solidarne pomoći predsedniku i članovima Privremenog organa koji je upravljao Opštinom prethodnih meseci.

Predsedniku i članovima Privremenog organa opštine Merošina isplaćena je solidarna pomoć za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja u ukupnom iznosu od 267.000 dinara iako opštim aktom poslodavca nisu propisana merila za isplatu solidarne pomoći za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja - piše u izveštaju.

Privremenim organom upravljala je Sanja Stajić, sada pomoćnica gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.

Načelnik Opštinske uprave je otišao u penziju, utvrdio je revizor, a njegova otpremnina iznosila je ukupno 151.000 dinara. Ta suma je umanjena za 5.000 dinara koliko je iznosio račun u niškoj kafani ”Biser”.

Što nije u skladu sa članom 119 Zakona o radu i članom 51 Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika - zaključak je revizora.

Opštini je dato ukupno 9 preporuka za ispravku i usklađivanje sa zakonom, a Opština ima 90 dana da pošanje Odazivni izveštaj i dokaze da je postupljeno po preporukama.