SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Novitović: Nakon javne nabavke, u što kraćem roku isporučiti kontejnere bolnicama


Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je Srni da će biti sproveden postupak javne nabavke za 36 kontejnera neophodnih javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, za šta je Upravni odbor Kompenzacionog fonda odobrio dodatnih 225.000 KM sa uračunatim PDV-om

- Nastojaćemo da u najkraćem roku sve kontejnere isporučimo zdravstvenim ustanovama. Kada bude završena javna nabavka i kada kontejneri budu na raspolaganju, u roku od tri dana biće isporučeni zdravstvenim ustanovama - rekao je Novitović, napominjući da je ovo druga nabavka kontejnera za potrebe bolnica u posljednjih mjesec dana.

Novitović dodaje da je Republička uprava civilne zaštite u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i stručnim operativnim timom, koji je uradio analizu potreba zdravstvenih ustanova na području Republike Srpske, došla do zaključka da je trenutno najneophodnija nabavka 84 kontejnera.

Kontejneri su potrebni za izmiještanje trijažnih ambulanti izvan zdravstvenih ustanova, da bi se smanjio rizik za ulazak virusa korona u bolnice.

Novitović pojašnjava da je, na osnovu analize i raspoloživih sredstava, Republički štab za vanredne situacije prvo donio zaključak o nabaci 24 kontejnera, a nakon njihove isporuke, i za nabavku još 36 obezbijedivši sredstva iz Kompenzacionog fonda.

Za prvu isporuku, 24 kontejnera, Novitović ističe da je poslije sprovedenog postupka javne nabakve, preduzeće "Ekonomik" iz Srebrenice dobilo taj posao, što predstavlja najbolji odnos cijene i kvaliteta i poštovanja zakona da su u datim rokovima mogli da isporuče kontejnere.

- Republička uprava, a samim tim i Vlada Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije, svi vodimo računa i pokušavamo da domaća privreda bude isporučilac svih ovakvih materijalno-tehničkih sredstava, da bismo pokušali ublažiti posljedice virusa korona na privredu u Srpskoj - pojasnio je Novitović.

On je dodao da su zahtjevi zdravstvenih ustanova upućeni Ministrstvu zdravlja i da se tu radi analiza i procjena, te da su na osnovu prioriteta napravljeni rasporedni nalozi i Republička uprava na osnovu toga vrši raspodjelu, a tako će biti i ubuduće.

Novitović ističe da se svakodnevno prati epidemiloška situacija u bolnicama, od Doboja, Banjaluke, Trebinja, Bijeljine, Zvornika, kao i njihove potrebe i u skladu sa tim se reaguje.

On dodaje da je paralelno sa nabavkom kontejnera sredstvima iz Kompenzacionog fonda, Republička uprava civilne zaštite obezbijedila kontejnere i putem Minstarstva odbrane u Savjetu ministara, a na osnovu zaključka Predsjedništva BiH i oni su stavljeni na raspolaganje zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

- Riječ je o kontejnerima koji su nabavljeni za bolnice, ali se javlja i potreba za domove zdravlja, kako bi oni uspostavili mobilne ambulante, mobilne trijažne centre i kovid ambulante da bi zdravstvene usluge bile dostupnije građanima i da bi se smanjilo čekanje na testiranje i njihovo zdravstveno zbrinjavanje - istakao je Novitović.

On je naglasio da su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite uključeni u sve aktivnosti koje se spovode na smanjenju rizika i širenja kovida 19 među stanovništvom Republike Srpske - od uspostavljanja karantina, isporuke kontejnera zdravstvenim ustanovama, raspodjele međunarodne humanitarne pomoći, dezinfekcije školskih objekata, ali su istovremeno realizovali i druge redovne aktivnosti, među kojima su i deminerske.

- Deminiran je prostor za novi aerodrom u Trebinju, zatim na Jahorini, bilo je i zahtjeva lokalnih zajednica za uklanjane minsko–eksplozivnih sredstava i slično - naveo je Novitović.

Novitović je dodao da u Republičkoj upravi civilne zaštite niko nije zaražen virusom korona tokom obavljanja aktivnosti, ali da je bilo slučajeva da je zaražen neko od članova njihove porodice, te su bili u izolaciji.

- Pet pripadnika je preležalo kovid 19 od početka epidemije. Redovno se koristi zaštitna oprema, a pokušavamo i da kroz rad od kuće smanjimo kontakte ljudi - naveo je on i apelovao na sve građane u Srpskoj da poštuju preventivne mjere.