SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Nabavka respiratora i opreme još pod velom tajne, hoćemo li i kada saznati cenu?


Kako Srbija nabavlja respiratore i medicinsku opremu prikriveno je velom tajne od početka epidemije koronavirusa. Ministar zdravlja poručuje da Srbija nema šta da krije i da će podaci o javnim nabavkama biti objavljeni prvom prilikom - za sada bez objašnjenja kada će se ta prilika ukazati, jer su neke prethodne prilike već propuštene.

Respiratore zdravstvenim ustanovama dopremao je i predsednik Srbije lično. Ali bez detalja kako su nabavljeni. Tajilo se tog marta 2020. godine i koliko je respiratora stiglo u Srbiju. Zvaničnici su poručivali samo – dovoljno.

„Praktično se tretira kao državna tajna i u svim zemljama“, rekla je premijerka Ana Brnabić u martu prošle godine.

Nakon ove izjave predsednice Vlade, portal Istinomer objavljuje da broj respiratora, ipak, nije državna tajna svuda. Naveli su da je dostupnih podataka bilo u susednoj Hrvatskoj, zatim u Nemačkoj, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama.

Samo nekoliko sati nakon izjave predsednice Vlade da je broj respiratora državna tajna, javnosti se obratio predsednik Srbije i rekao da je u tom trenutku na stanju bilo 1.008 respiratora i da planirau da nabave još 500.

Bez odgovora je ostalo pitanje kako se do respiratora došlo i zašto su i javne nabavke tajna.

„I nemoj više da me pitate kako nabavljam respiratore. Ja sam kriv, gonite mene. Evo, nabavio sam još 50 jutros, a nigde vam ne piše nabavka. I šta vas briga kako! A nabavljaću još. Snalazim se“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić marta 2020. godine.

Predsednica Vlade je aprila prošle godine rekla da će „posle vanrednog stanja izaći i građanima položiti račune koliko su respiratora kupili, od koga i koliko su novca za to potrošili“.

Vanredno stanje je ukinuto, prošlo je više od godinu dana, a mi i dalje ne znamo šta smo nabavljali, objašnjava novinarka CINS-a Teodora Ćurčić. CINS se, zbog toga, žalio i povereniku za informacije od javnog značaja.

„To je bilo prošlog septembra, odnosno septembra 2020. kada je naložio RFZO-u da novinarima CINS-a dostavi podatke o opremi koje je ova institucija nabavila. Ali eto koliko je prošlo vremena mi te podatke još uvek nemamo“, kaže Ćurčić.

Kritike načina na koji je vršena nabavka medicinske opreme u Srbiji stigla je i u pismu grupe američkih kongresmena upućenom predsedniku SAD. Oni su optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju u Srbiji.

„Ja puno pozdravljam te kongresmene iz Amerike“, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.