SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

ENERGETSKI KOLAPS U SEVERNOJ MAKEDONIJI


Ugovorena nabavka 130 hiljada tona
Preduzeće Elektrane Severne Makedonije (ESM) ugovorilo je nabavku 130 hiljada tona uglja od planiranih 300 hiljada za aktiviranje termoelektarne Oslomej kako bi se ublažila energetska kriza u zemlji, izjavio je danas direktor ESM-a Vasko Kovačevski.

Ugovorene količine će početi da se transportuju u zemlji od sredine novembra do kraja januara, rekao je Kovačevski za tv Sitel.

Prema njegovim rečima, ugalj će se nabavljati sa Kosova i Metohije, odakle će stizati 50 kamiona dnevno, kao i od domaće firme iz Berova. On je takođe najavio potpisivanje ugovora o kupovini dodatnih 200 hiljada tona uglja iz KiM.

Vlada Severne Makedonije proglasila je u utorak 30-dnevnu energetsku krizu. Kako je saopštio ministar ekonomije Krešnik Bekteši, odluka doneta je nakon što je Komisija za procenu energetskog sektora konstatovala da postoji rizik od nedostatka struje, kao i rizik za stabilnost energetskog sektora.

Agencija MIA je prenela da odluka vlade ne znači i restriktivne mere po stanovništvo, ali da se pretpostavlja da će od januara cena struje poskupeti za osam do devet procenata.

Opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE objavila je danas da najveći energetski kapacitet Rudarsko-energetski kompleks (REK) Bitolj "usred energetske krize radi sa pola bloka od ukupno tri", da "uglja ima za samo dva dana, dok je kapacitet veštačkih jezera sveden na nivo da zadovolji samo jedan dan proizvodnje električne energije".

Kovačevski je rekao za Sitel da će drugi blok u REK Bitolj početi s radom u nedelju. On smatra da je za sada dovoljno 65 miliona evra za saniranje štete od energetske krize. Tim novcem će, kaže, biti pokriveno 9,0 miliona evra koje je ESM potrošio za kupovinu struje proteklih dana, a oko 30 miliona evra će ići za pokrivanje troškova MEPSO-a (operater sistema za prenos struje) povlačenja struje iz evropske mreže.

Makedonska tv stanica, takođe, navodi da je paketom kovid mera prvobitno bilo predviđeno 100 miliona evra za energetsku krizu.

Partija VMRO-DPMNE smatra da je za aktuelni energetski kolaps u zemlji kriva, kako kaže, "nesposobna i nedgovorna vlada (Zorana) Zaeva, koja je za samo godinu dana pretvorila ESM i MEPSO u gubitaše".

- Narod će sve ovo skupo platiti, prvo trošenjem novca poreskih obveznika iz budžeta, a zatim i kroz veće računa. Vlada će prebaciti neverovatnih 4,0 milijarde denara (65 miliona evra) javnog novca ESM-u i MEPSO-u da pokrije njihov neodgovoran rad i nekompetentnost menadžerskog tima, dodaje u saopštenju VMRO-DPMNE.

Kako bi ilustrovala obim tih sredstava, ova stranka kao primer navodi da on odgovara iznosu od 5,3 godišnja budžeta Ministarstva životne sredine, odnosno 17 godišnjih budžeta Ministarstva kulture, ili iznosu 20 godišnjih budžeta Centra za upravljanje kriznim situacijama, te iznosu od 60 posto budžeta Ministarstva zdravlja, prenosi MIA.