SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Da li svoje obaveze izvršavate na vreme?


Zakon o javnim nabavkama ogromnu pažnju polaže upravo na ažurnost, kako naručioca, tako i ponuđača. Tim povodom, u pomoć smo pozvali Zakon o opštem upravnom postupku, koji se supsidijarno primenjuje u odnosu na Zakon kojim se uređuju javne nabavke
Kao državni organi, organi u sastavu i organizacije u okviru državnih organa, državna preduzeća i drugi pravni oblici koji se javljaju kao naručioci, odnosno korisnici budžeta, u delovima koji nisu regulisani Zakonom o javnim nabavkama, odgovaraju po osnovu Zakona o opštem upravnom postupku, koji je rezervisan za upravne organe i postupke u vezi sa njima.

S tim u vezi, rokovi u kojima ste dužni da preduzmete svoje radnje, bilo da ste naručilac ili ponuđač, računaju se prema pomenutom Zakonu.

Tako rok počinje da teče od prvog narednog dana u odnosu na radnju koja predstavlja njegov početak (npr. objavljivanje odluke o dodeli ugovora) i uračunava sve dane, uključujući i vikende i praznike. Ukoliko poslednji dan roka pada na neradni dan, rok se pomera za prvi radni dan.

Za radnje prema naručiocu, treba voditi računa o vremenu otpremanja, budući da će, sve pristiglo nakon isteka radnog vremena naručioca, biti evidentirano kao zaprimljeno narednog dana.

Obaveza poštovanja roka je za naručioce podignuta na nivo prekršaja, za koje član 169. ZJN predviđa oštre kazne, kako za samo pravno lice, tako i za odgovorno lice u njemu, dok za ponuđače to predstavlja gubitak prava (neblagovremena ponuda, zahtev za zaštitu, pojašnjenje i sl.)

Na gubitku su svi koji zakasne... Da li ste jedni od njih?
 
Želimo Vam puno uspeha u javnim nabavkama!