SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Da li cena posla Wireless-a i Telekoma treba da upali lampicu u DRI i tužilaštvu


Posao koji je država dodelila privatnoj firmi Wireless media Igora Žeželja i Telekomu Srbija - za izradu i održavanje softvera za obračun plata u javnom sektoru, preplaćen je čak dve hiljade puta, kaže za N1 ekonomski novinar Miša Brkić. Da li je suma od 60 miliona evra, koja će biti isplaćena iz budžeta, morala da upali crvenu lampicu u Javnom tužilaštvu i Državnoj revizorskoj instituciji?

Neophodna je hitna, vanredna kontrola, kaže novinar Miša Brkić koji smatra da bi tužilac, revizor i Agencija za borbu protiv korupcije odmah morali da uđu u Ministarstvo finansija i ispitaju slučaj javne nabavke vredne sedam milijardi dinara koju su dobile Wireless media Igora Žeželja, Telekom Srbija i njihovi partneri.

„Kad se pogleda kolika je suma, a upravo sam razgovarao sa nekoliko mojih prijatelja koji se bave softverom, i njihove cene, da su učestvovale na tenderu, bile bi između 30.000 i 60.000 evra. Između 1.000 i 2.000 puta je veća cena nego što bi to bilo u normalnim okolnostima. Kad se tako gleda na stvari, to više nije pitanje zakona, nego ko će i da li će neko pozvati Tužilaštvo i DRI da pročešljaju papire i vide za šta to ide 60 miliona evra“, navodi Brkić.

Drugo krupno pitanje, kako kaže Brkić, jeste ko su kompanije koje su dobile posao da izrade i održavaju softver za obračun plata u javnom sektoru.

„Konzorcijum čine jedna državna kompanija koja nema veze sa proizvodnjom softvera i jedna privatna kompanija koja se dosad nikada nije bavila proizvodnjom softvera, nego proizvodnjom medijskog sadržaja. Pitanje je koliko imaju sposobnosti i kapaciteta da nešto naprave. Zbog toga što nemaju kapaciteta za to, uzeli su stranu firmu koja će da napravi softver, a oni će biti posrednici koji će uzeti veliku proviziju za to“, ističe Brkić.

Važno i pitanje zaštite podataka

Advokat Rodoljub Šabić, koji je dugo bio i Poverenik za informacije od javnog značaja, zabrinut je zbog drugog aspekta javne nabavke na koju je pažnju javnosti ukazala Marinika Tepić. Šabić navodi da je i u državnom sistemu bilo curenja poverljivih ličnih podataka.

„Ako dođemo u situaciju da sada ti podaci, a reč je o podacima bezmalo 500 hiljada zaposlenih u javnom sektoru, završe u rukama jedne privatne firme, koja ne znam da li ima ikakva ozbiljna iskustva u obradi podataka o ličnosti – onda se rizik višestruko povećava“, naglašava Šabić.

Wireless media, na pitanja N1 o bezbednosti podataka, odgovara da će pristup osetljivim podacima isključivo imati ovlašćena lica iz Ministarstva finansija.

„Ponavljamo, zaposleni u Wireless Media neće imati pristup podacima, te je uporno insistiranje na ovoj nezamislivoj hipotezi besmisleno“, navode u odgovoru iz Wireless medie.

Rodoljub Šabić kaže da i da je Ministarstvo finansija za tako krupnu javnu nabavku moralo da uradi studiju opravdanosti i sa stanovišta bezbednosti podataka i sa finansijskog stanovišta.