SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Centar za socijalni rad Užice potrošio 13,9 miliona dinara suprotno Zakonu o javnim nabavkama


Prema Izveštaju o sprovedenom postupku revizije koji je objavila Državna revizorska institucija, Centar za socijalni rad „Užice“ tokom 2019. godine je preuzeo obaveze i izvršio nabavku najmanje u iznosu od 13,9 miliona dinara sprovođenjem nabavki suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama

Ovaj Centar nije objavio Plan nabavki za 2018. godinu, a što je u skladu sa važećm zakonskim odredbama u ovom periodu bio jedini uslov za sprovođenje postupka nabavke, obzirom da zakon od naručilaca ne zahteva da ima obezbeđena sredstva za potrebe konkretne nabavke. Odnosno, Uvidom u Portal javnih nabavki utvrđeno je da je Centar objavio Plan nabavki za 2018. godinu i 2019. godinu, kao i izmene ovih planova osim druge izmene (poslednje) plana nabavki za 2018. godinu, što nije u skladu sa odredbama zakona.

Pored toga, Centar nije sačinjavao zapisnike o istraživanju tržišta, niti je na bilo koji drugi način uspeo da dokaže da je ova aktivnost sprovedena u skladu sa zakonom, te da su za konkretne nabavke procenjene vrednosti bile važeće i tržišne u momentu pokretanja postupka nabavke.

Ugovor o nabavci radova bez ugovorenog roka za završetak radova, za nabavku male vrednosti, u iznosu od 2,2 miliona dinara nabavku radova na izgradnji potpornog zida nije sadržao rok za izvršenje radova i, s druge strane, ugovori koji se izvršavaju u dve budžetske godine bez sadržane odredbe o razgraničenju rashoda, takođe su bili jedan od propusta u radu ovog organa.

Centar je još zaključio Ugovor o izvođenju radova vrednosti 9,9 miliona dinara bez PDV-a u otvorenom postupku javne nabavke za koji nije objavio oglase u Službenom glasniku Republike Srbije i bazi propisa. Preuzete obaveze i izvršeni rashodi po ovom Ugovoru iznose 11,8 miliona dinara, od čega se najmanje 1,1 milion dinara odnosi na radove koji nikada nisu izvedeni a 8,2 miliona dinara na radove koji nisu bili izvedeni u momentu plaćanja.

Na kraju, Centar je preuzeo obaveze i izvršio rashode za električnu energiju i mobilnu telefoniju u iznosu od 2,1 milion dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, iako je vrednost ovih nabavki i te kako premašivala zakonski prag za sprovođenje postupka nabavke.