SrpskiSrpski     СрпскиСрпски    
 

Raspisana javna nabavka za nastavak gradnje Centra izvrsnosti u Kragujevcu


Jedinica za uptravljanje projektima u javnom sektoru koja deluje pri Vladi Srbije, upravo je raspisala javnu nabavku “za nastavak i završetak radova na izgradnji Centara izvrsnosti sa centrom za istraživanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija u Kragujevcu”, potvrđeno je našem listu na Univerzitetu u Kragujevcu

Rok za dostavljanje ponuda je 23. novembar, dok bi izgradnja Centara izvrsnosti trebalo, prema navodima u oglašenoj javnoj nabavci, da bude nastavljena u januaru naredne godine. Izgradnja bi trebalo da bude okončana krajem 2021. godine.

Dekan Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu Vladimir Jakovljević u izjavi našem listu kaže da smatra da je izgradnja te naučne ustanove konačno “otkočena”, te da on ne vidi način koji bi ponovo mogla da bude – “zakočena”.

Bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu i profesor na FMN Nebojša Arsenijević koji je, sa genetičarem Miodragom Stojkovićem, bio inicijator formiranja naučne ustanove u Kragujevcu i Srbiji koja bi se bavila istraživanjem i čuvanjem matičnih ćelija, za naš list kaže da se “najiskrenije raduje” što će izgradnja Centara izvrsnosti biti nastavljena.

Čudi ga pomalo, ističe, što je nastavak radova zakazan za januar, kada građevinci obično miruju, ali da, uprkos tome, želi da Centri izvrnosti u Kragujevcu konačno budu izgrađeni, što će biti od velikog značaja za medicinsku nauku u Srbiji i šire.

Dekan FMN-a Jakovljević tvrdi da je u kontaktu sa genetičarem Stojkovićem koji je, od februara prošle godine, angažovan na američkom Harvardu, ali se očekuje da će da se vrati u Srbiju i Kragujevac, gde je i dalje viđen za rukovodioca budućeg Centra za izučavanje i banke za čuvanje matičnih ćelija.

Podsetimo da su Centar izvrsnosti, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija počeli da se grade krajem 2015, da bi 22. januara 2016. godine, kamen temeljac za izgradnju te naučne ustanove od nacionalnog značaja, zvanično položio ondašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izgradnja je trebalo da bude okončana do aprila naredne 2017. godine, ali nije tako bilo. Napotiv, gradnja je zaustavljena već sredinom 2018., nekako u vreme kad je ovde smenjen tadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcau Nebojša Arsenijević.

Ubrzo nakon Arsenijevićeve smene, u junu 2018. gradilište Centara izvrnosti načisto je opustelo.

U javnosti se špekulisalo da je Arsenijević dobrim delom smnjen kako bi se za izgradnja Centara izvrsnosti zaustavila, a špekulacije te vrste naročito su dobile na intezitetu kad je početkom 2019. godine pokušana smena Miodraga Stojkovića sa mesta šefa katedre za matične ćelije na FMN-u.

Zvanično se, međutim, tvrdilo da je izgradnja zaustavljena, jer izvođač radova, firma Banković gradnja iz Crne Trave, zbog svojih poslovno-finansijskih teškoća nije mogla da nastavi započeti posao, usled čega je je ugovor sa njom raskinut.

Gradilište objekata Centara izvrsnosti, sa Centrom za matične ćelije – prve naučne ustanove tog tipa u Srbiji i šire –locirane neposredno kraj rektorata Univerziteta u Kragujevcu – i bukvalno je zaraslo u korov, te je sa polurazrušenom zaštitnom ogradom i nedovršenim objektima koji zvrje avetinjski prazno, pretvoreno u pravo ruglo, o kojem od kako je, pre više od dve godine napušteno, više niko ne vodi računa.

Godinama se vodila borba i za početak realizacije tog projekta.

Ugovor o izgradnji, kako je tada najavljivano, Centra za matične ćelije, sa bankom za njihovo čuvanje, potpisan je još 2009. godine.

Potpisali su ga ondašnji ministar za nauku i tehnologiju Božidar Đelić, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i tadašanji dekan kragujevačkog Medicinskog fakulteta Nebojša Aresenijević.

Prema tom ugovoru, Centar matičnih ćelina trebalo je da funkcioniše pri Medicinskom fakultetu, docnije preimenovanom u Fakultet medicinskih nauka.

Nekoliko godina kasnije, preciznije 2013. verifikovan je aneks ugovora kojim je predviđena izgradnja Centara izuetnosti sa centrom i bankom matičnih ćelija, pri Fakultetu medicinskih nauka.

Potpisani ugovori i projekat za izgradnju potom su godinama, iz javnosti nedovoljno poznatih razloga, čamili po nadležnim državnim institucijama. Govorilo se da se početak izgradnje Centara izvrnosti u Kragujevcu protive uticajni lobiji u Beogradu.

Mediji su ranije preneli da je Evropska investiciona banka uplatila deset miliona evra za gradnju Centara, jer je “konačno sakupljena i proverena sva potrebna dokumentacija za jedinstvenu naučno-nastavnu ustanovu u ovom delu Evrope”.

Vrednost projekta je 14 miliona evra, a gradnja je trebalo da bude završen do aprila 2017. godine.

Gradnju objekta na tenderu je dobila građevinska firma “Banković (u međuvremenu je sklonjena sa gradilišta).

– Centri izvrsnosti će obuhvatiti tri jedinice: nastavnu, naučnu i onu koja treba da spoji jedno i drugo i prevede ih u nove terapije za lečenje bolesti. I sve tri su podjednako važne i tesno povezane i zato je poželjno da budu pod istim krovom. Bolja i moderna učila, oprema za studente, mlade naučnike i predavače je deo programa koji će Centar ponuditi. To mora jer jedino tako možemo da budemo konkurentni i uhvatimo korak sa naukom i tehnologijom koje će se, ako ovako nastavimo, i dalje dešavati negde drugde i primamljivati naše naučnike i lekare da napuste zemlju. Srbija se topi, nestaje, zvanično izgubi 35.000 stanovnika godišnje. Gubitak ljudi je najveći, da ne govorimo o onom koji nastaje kada nekoga školujete a oni ona odu kao formirani stručnjaci nekome drugome na ruke, ističe Miodrag Stojković.

Evropska investiciona banka, finansijer projekta, svojevremeno je označila decembar 2020. kao poslednji rok za završetak objekta, a da će država Srbija, u suprotnom, da plaća penale.

Dekan FMN-a Vladimir Jakovljević tvrdi, međutim, da nikakvih penala neće biti, pošto je i EIB, prema njegovim rečima, najverovatnije zbog epidemije kovida 19, kasnila sa davanjem saglasnosti na tendersku dokumentaciju za nastavak izgradnje Centara izvrnosti u Kragujevcu, a koju su nadležne ustanove Vlade Srbije EIB dostavile još u martu ove godine.

EIB je, dodaje, u junu, vratio tu dokumentaciju na doradu, da bi, početkom oktobra, na tu dorađenu dekumnatciju dao “zeleno” svetlo”, nakon čega je Jedinica za upravljanje rojektima u javnom sektoru napokon raspisala javnu nabavku za nastavak i završetak readova na izgradnji Centara izvrsnosti sa Centrom za istraživanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija u Kragujevcu.